Adecco: Creșterea economică din România, amenințată de lipsa specialiștilor

Chiar dacă Europa de Est cunoaște o perioadă fără precedent de dezvoltare economică, iar trei țări fost comuniste, Cehia, România și Polonia, se bucură de creștere economică rapidă, șomaj scăzut și inflație scăzută, țările din Europa de Est (inclusiv Turcia și Grecia) se confruntă cu probleme pe piața muncii, ce le pun în pericol perspectivele de a ajunge din urmă economiile mai dezvoltate din vestul Europei, arată raportul regional Inovantage, al Grupului Adecco.

Potrivit raportului, economia României a crescut cu 5,7 la sută față de anul precedent, Cehia cu 4,7 la sută și Polonia cu 4,4 la sută. Media UE a înregistrat o creștere de 2,4 la sută, în aceeași perioadă. Țările din regiune trebuie însă să se adapteze rapid la noile tendințe aduse de a patra Revoluție Industrială, precum automatizarea proceselor repetitive, globalizarea operațiunilor și creșterea cererii pentru calificările de nișă. 62 la sută din directorii generali din Europa de Est, găsesc cu dificultate specialiști în domenii digitale, față de media globală de 50 la sută.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Respecializarea candidaților poate diminua tensiunile de pe piața muncii

Raportul Adecco arată că în România există o lipsă relativă a specialiștilor IT, a doctorilor și asistentelor, managerilor din domeniul serviciilor, a profesioniștilor din domeniul financiar, marketing și relații publice. În același timp, există un excedent de angajați care lucrează cu clienții, manageri în domeniul comerțului și funcționari.

“Lucrurile pe care le învățăm la școală devin irelevante în condițiile schimbărilor rapide aduse de a patra Revoluție Industrială. În România, vom avea nevoie în curând de re-specializare nu o dată la 20 de ani, așa cum a fost cazul până acum, ci din cinci în cinci ani. Acest lucru înseamnă că angajații trebuie să participe la cursuri pentru noi aptitudini, în timp ce sunt activi pe piața muncii, dacă vor să rămână relevanți pentru posturile viitorului. În același timp, angajatorii trebuie să investească în astfel de cursuri de respecializare a angajaților proprii, pentru a nu-i pierde și pentru a putea crește afacerea lor în viitor. Fără pași hotărâți în direcția respecializării, România riscă să piardă investitori și oportunități de angajare cu salarii ridicate”, afirmă Florin Godean, Country Manager Adecco România.

Potrivit raportului, care poate fi descărcat integral aici, diversitatea a devenit o componentă cheie pentru succesul companiilor. Firmele dezvoltă acum strategii pentru o forță de muncă diversă în privința vârstei, originii angajaților și a genului acestora, cât și a contractelor, care pot fi parțiale sau bazate pe munca la distanță. În acest climat, raportul solicită angajatorilor și angajaților să pună accentul pe educație pe tot parcursul vieții, învățare la locul de muncă, prin stagii de pregătire și internship-uri, și pe mobilitatea angajaților.

DESPRE ADECCO ROMÂNIA

Este cel mai mare jucător din domeniul resurselor umane, cu o cotă de piață de circa 32 la sută și o cifră de afaceri de 87,5 milioane de euro, în 2017. Gestionează peste 7.000 de persoane angajate temporar și deservește zilnic peste 600 de clienți. Echipa Adecco numără în România mai mult de 250 de persoane, iar serviciile oferite au o plajă largă, de la recrutare și selecție, la outsourcing, recrutare în masă, outplacement și training.

DESPRE GRUPUL ADECCO

Este principalul furnizor mondial de soluții de forță de muncă. Zilnic, circa 700.000 de oameni din întreaga lume beneficiază, prin Grupul Adecco, de oportunități de muncă permanente și temporare. Peste 33.000 de angajați deservesc peste 100.000 de organizații, în 60 de țări, și le furnizează forță de muncă, servicii de resurse umane și tehnologii de ultimă generație.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share