Adecco: Cum poate România să dezamorseze „bomba demografică”

Economia României va fi afectată tot mai puternic de îmbătrânirea rapidă a populației și migrația tinerilor, iar autoritățile și angajatorii trebuie să ia măsuri urgente pentru a asigura stabilitatea pieței muncii și a bugetului asigurărilor sociale, arată ultimul raport regional Inovantage, al Adecco.

Îmbătrânirea rapidă a populației în Europa de Est pune economiile din regiune într-o situație delicată. Ratele de natalitate scăzute, îmbunătățirea speranței de viață și migrația forței de muncă sunt factorii-cheie ai îmbătrânirii. Vârfurile migrației se manifestă la vârsta de 30-55 de ani, care reprezintă și populația aflată la capacitatea maximă de reproducere. Prin urmare, societățile din regiune nu sunt pregătite să facă față numărului tot mai mare de seniori și nici să le ofere infrastructura necesară pentru a munci și a fi îngrijiți în funcție de nevoile lor.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Raportul Inovantage – ediția a doua,  arată că țările din regiune trebuie să adopte o serie de măsuri care, aplicate cu succes, pot permite României să se dezvolte și să ajungă din urmă țările europene din vestul Europei. În cazul carierelor seniorilor, sunt necesare măsuri de flexibilizare și de suport pentru învățare pe tot parcursul vieții. Astfel, persoanele aflate în pragul pensionării pot lucra până la vârste mai înaintate, part time sau pe perioade determinate, și își pot mări șansele de a rămâne în activitate dacă se pot respecializa la locul de muncă.  Se creează astfel o perioadă de tranziție, în timpul căreia seniorii pot rămâne activi, pe baza unui program agreat de aceștia. În paralel, România și alte țări din CEE trebuie să oprească politicile de pensionare timpurie, care au provocat migrarea artificială, înainte de vârsta pensionării, a sute de mii de oameni de pe piața muncii către sistemul de pensii.

„Angajatorii trebuie să redescopere această comoară ascunsă, a angajaților seniori. Legea interzice oricărui angajator să refuze un candidat din cauza vârstei sale, iar dacă a existat un <sentiment> general în rândul profesioniștilor din domeniul resurselor umane, potrivit căruia candidații tineri sunt mai dornici să muncească din greu, să accepte ore suplimentare și să învețe mai repede lucruri noi, această cultură trebuie să se schimbe și, în multe locuri, se schimbă deja. Piața locurilor de muncă este în plină expansiune, iar angajatorii descoperă că tinerii candidați sunt mai mobili decât forța de muncă mai în vârstă. Mobilitatea crescută a tinerilor aduce după sine nevoia unor „stâlpi” – a unor candidați mai în vârstă, seniori, cu abilități deosebite de a comunica cu generația millenials și de juca un rol de mentor. Dar multe altele trebuie să se schimbe, pentru a avea o atitudine adecvată față de forța de muncă mai în vârstă. Mai întâi, așa cum am menționat la început, trebuie să vedem comoara ascunsă – oamenii cu experiență de lucru, nu neapărat experiența exactă de care ai nevoie – sunt pregătiți să învețe și știu cum, pentru că au schimbat mai multe locuri de muncă și poate mai mult de o specialitate. Deci, fiți gata să vă schimbați cultura corporativă într-una care este incluzivă și deschisă către mai mult de o generație”, declară Florin Godean (foto), Country Manager Adecco România.

Automatizarea, o șansă pentru persoanele de vârsta a treia

Pe măsură ce angajatorii din Europa de Est găsesc candidații potriviți tot mai greu, automatizarea poate sprijini menținerea seniorilor în câmpul muncii, pe termen mai lung. Spre exemplu, posturi ce presupun  muncă repetitivă sau care implică manipularea greutăților pot fi automatizate, iar angajații se pot ocupa de supravegherea mașinilor sau revizuirea documentelor. Înlocuirea persoanelor în vârstă cu tineri, metodă de diminuare a șomajului în rândul tinerilor aplicată de multe țări, nu mai este eficientă pentru că inovarea creează noi locuri de muncă, bazate pe cunoștințe și abilități diferite de cele dezvoltate în timp de seniori. În plus, comparativ cu tinerii, angajații în vârstă sunt mai potriviți pentru sarcini de management, chiar pentru mentorat.

Spre deosebire de opinia convențională, lucrătorii în vârstă pot fi de fapt o comoară de experiență, adaptabilitate și productivitate, dacă li se oferă mediul și oportunitățile potrivite. Raportul Adecco menționează că lucrătorii în vârstă tind să depășească performanța celor mai tineri în memoria semantică și abilitățile de vorbire și limbă. Lucrătorii mai în vârstă oferă și abilități cruciale pentru dezvoltarea firmei, consolidarea cunoașterii și continuitatea proceselor tehnologice. O forță de muncă diversă din punctul de vedere al vârstei poate astfel chiar să reducă costurile, prin creșterea angajamentului organizațional.

DESPRE ADECCO ROMÂNIA

Este cel mai mare jucător din domeniul resurselor umane, cu o cotă de piață de circa 25 la sută și cu o cifră de afaceri de 87.5 de milioane de euro, în 2017. Gestionează peste 7.000 de persoane angajate temporar, are o bază de date cu peste 600.000 de candidați și deservește anual peste 900 de clienți. Echipa Adecco numără în România mai mult de 230 de persoane, iar serviciile oferite au o plajă largă, de la recrutare și selecție, la outsourcing, recrutare în masă, outplacement și training. Grupul Adecco este principalul furnizor mondial de soluţii de forţă de muncă. Zilnic, circa 700,000 de oameni beneficiază, prin Grupul Adecco, de oportunități de muncă permanente sau temporare. Are peste 33.000 de angajați, în 60 de țări.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close