Adecco Research: Un angajator din cinci și-a construit bugetul pentru 2019 pe un salariu minim de 1.900 de lei brut

Circa 19 la sută dintre angajatorii din România și-a construit bugetul de salarii din 2019 luând în calcul un salariu minim de 1.900 de lei brut pe lună, similar cu cel din 2018, arată rezultatele unui sondaj realizat de Adecco Research, divizia de cercetare a companiei de servicii de HR, Adecco România.

Companiile client ale Adecco au luat în considerare niveluri diferite ale salariului minim pe economie pentru realizarea bugetelor din 2019, în lipsa altor informații oficiale. Ministrul Muncii a anunțat, la începutul acestei săptămâni, că salariul minim din 2019 va fi de 2.050 de lei brut pe lună.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

„Sondajul Adecco a fost realizat înainte să existe o informație oficială privind nivelul salariului minim din 2018. Guvernul actual nu se consultă cu mediul de afaceri când ia o decizie cu impact economic, iar faptul că aproape unu din cinci angajatori a luat în considerare nivelul de 1.900 de lei brut pe lună pentru 2019 arată că firmele vor suferi ca urmare a acestei măsuri. Acest lucru poate însemna că bugetul de salarii al companiilor din 2019 va fi la fel ca în 2018, însă este posibil ca numărul de salariați să nu rămână același”, declară Florin Godean, Country Manager, Adecco România.

Mai mult de o treime (34 la sută) dintre angajatorii-clienți ai Adecco spun că au angajați cu salarii mai mari decât nivelul salariului minim pe economie, astfel că, pentru această categorie de companii, luarea în calcul a unui anumit salariu minim pe economie în 2019 nu are nici un impact. În același timp, 24 la sută dintre respondenți încă nu au un buget stabilit pentru 2019, astfel că nu au făcut calculele deocamdată. „Impactul acestor creșteri spontane ale salariului minim din ultimii doi ani, care au devenit un fel de obicei, se va vedea, mai devreme sau mai târziu, în economie. Companiile, în special cele mari, trebuie să își stabilească bugetele cu cel puțin șase luni înainte, să facă prognoze, pentru ca apoi să vadă cum își pot organiza și optimiza activitățile. Iar faptul că a fost menționată o anumită creștere a salariului minim în 2019 în programul de guvernare nu a reprezentant nici o garanție pentru angajatori. Guvernanții nu trebuie să ia astfel de decizii fără să se consulte cu mediul economic”, adaugă Florin Godean.

Sursa: Adecco Research

Pe de altă parte, rezultatele sondajului Adecco arată că 11 la sută dintre respondenți au fost mai precauți la incertitudinile legislative și și-au făcut bugetele pentru 2019 luând în calcul un salariu minim de 2.100 de lei brut lunar, iar șapte la sută se bazează pe un salariu minim brut de 2.000 de lei, în 2019. Sondajul „Bugete HR 2019” a fost realizat între 17 și 25 septembrie, pe un eșantion de 130 de respondenți din 130 de companii-client ale Adecco, care activează în majoritatea sectoarelor economice.

DESPRE ADECCO ROMÂNIA

Este cel mai mare jucător din domeniul resurselor umane, cu o cotă de piață de circa 25 la sută și o cifră de afaceri de 87,5 de milioane de euro, în 2017. Gestionează peste 7.000 de persoane angajate temporar, are o bază de date cu peste 600.000 de candidați și deservește anual peste 900 de clienți. Echipa Adecco numără în România mai mult de 230 de persoane, iar serviciile oferite acoperă o plajă largă, de la recrutare și selecție la outsourcing, recrutare în masă, outplacement și training.

Grupul Adecco este principalul furnizor mondial de soluţii de forţă de muncă. Zilnic, aproximativ 700.000 de oameni din întreaga lume beneficiază, prin Adecco, de oportunități de muncă permanente sau temporare. Peste 33.000 de angajați, din 60 de țări, deservesc peste 100.000 de organizații, cărora le furnizează forță de muncă, servicii de resurse umane și tehnologii de ultimă generație.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close