Analiză: Salariile brute ale românilor, peste media din regiune. Taxele, cele mai mari

Salariul minim brut din România depășește media regiunii Europei Centrale și de Est. În același timp, România are cea mai ridicată rată efectivă de taxare dintre statele din regiune, de 41,5 la sută, potrivit unei analize Deloitte România.

Rata efectivă de taxare se menține cea mai înaltă, 41,5 la sută, și în cazul unui salariu brut de 1.000 de euro, pentru care media regiunii este de 27 la sută. „După transferul contribuțiilor de asigurări sociale în sarcina angajatului și a majorărilor salariului minim brut, inclusiv cea anunțată pentru 1 decembrie 2018, România a ajuns să depășească media salariului minim brut din regiune, de 421 de euro, și surclasează cinci state. În schimb, celelalte zece țări au rate de taxare efective mai reduse. Media este de 21 la sută, față de 41,5 la sută în România”, declară Raluca Bontaș, Partener Servicii dedicate angajatorilor globali, Deloitte România.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Analiza Deloitte România, realizată pe baza calculelor furnizate de firmele membre din rețeaua Deloitte, include România, Bulgaria, Serbia, Croația, Ungaria, Slovacia, Cehia, Polonia, Estonia, Lituania și Letonia. În cazul României, a fost luată în calcul valoarea salariului minim brut, de 2.080 de lei, ce ar urma să intre în vigoare în decembrie. „Salariatul român primește procentual mai puțin din rezultatul muncii decât în alte state din regiune, iar impozitul și contribuțiile la bugetele publice sunt mai ridicate. Ar fi de așteptat ca fiscalitatea înaltă să se reflecte și într-o calitate a vieții mai crescută, de vreme ce salariatul investește mai mult în serviciile publice de educație, sănătate, infrastructură. Dacă mergem la clasamentele mondiale în acest sens, ele arată contrariul. Studiul efectuat de organizația nonprofit Social Progress Imperative, cu sprijinul Deloitte, privind Indicele de Progres Social, care măsoară calitatea vieții și bunăstarea cetățenilor, plasează România pe locul 44 din 146 de ţări, în urma celorlalte state membre UE. Astfel de date ne fac să înțelegem mai ușor fenomenul migrației forței de muncă și nevoia unor măsuri inter-relaționate și care pot inversa această tendință”, spune Raluca Bontaș.

Principalele constatări ale analizei

  • Salariul minim brut variază între 500 (Estonia) și 261 de euro (Bulgaria); media este de 421 de euro.
  • Estonia are cea mai scăzută rată efectivă de taxare a salariului minim, de patru la sută, urmată de Lituania (zece la sută) și Cehia (14 la sută), iar România, cea mai înaltă rată, de 42 la sută; media este de 21 la sută.
  • Rata efectivă de taxare a unui salariu brut de 1.000 de euro este cea mai ridicată în România (42 la sută), Ungaria (34 la sută), Letonia (29 la sută) și cea mai redusă în Estonia (13 la sută) Bulgaria (22 la sută), Lituania (23 la sută).
  • România are nivelul cel mai mic de contribuții datorate de angajator (2,25 la sută); media este de circa 23 la sută, în ambele scenarii.

„Când discutăm despre salarii, ne raportăm, de regulă, la valoarea lor brută. România nu arată rău deloc, cu o creștere a salariului mediu brut de circa 41 la sută în ultimii doi ani. Stăm bine și la nivel de regiune. Din păcate, dacă luăm în calcul ratele efective de taxare, salariul minim net din România coboară spre finalul clasamentului. Asta înseamnă că, la sfârșitul lunii, angajatul român ia cei mai puțini bani în mână, spre deosebire de colegii lui din țările din regiune. La fel de adevărat este că, la nivelul angajatorului, costurile sunt de departe cele mai reduse în România, însă nu au impact asupra angajatului. În ambele situații – raportare la salariu brut și la costul salarial complet – taxele și contribuțiile la sistemele publice din România depășesc semnificativ media regiunii”, explică Monica Țariuc, Senior Manager Consultanță Fiscală, Deloitte România.

Deloitte este una dintre cele mai mari companii de servicii profesionale din România și oferă, în cooperare cu Reff & Asociații SCA, servicii de audit, consultanță fiscală, servicii juridice, de consultanță în management și consultanță financiară, servicii de managementul riscului, soluții de servicii și consultanță în tehnologie, și servicii adiacente, prin intermediul a peste 1.200 de profesioniști.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close