Angela Gheorghiu, Doctor Honoris Causa al Universității din București

Universitatea din București va acorda luni, 29 mai, la Palatul Facultății de Drept, titlul onorific de Doctor Honoris Causa sopranei Angela Gheorghiu.

Vocea unică și prezența scenică au transformat-o pe Angela Gheorghiu într-un superstar al operei internaționale. Și-a făcut debutul internațional în 1992, la Royal Opera House, în La Bohème, la Metropolitan Opera New York și la Opera de Stat din Viena. La Royal Opera House Covent Garden a cântat pentru prima dată La Traviata, în 1994, reprezentație pentru a cărei transmitere în direct BBC și-a întrerupt programul.

Angela Gheorghiu este o prezență constantă în săli de operă și de concert din lumea întreagă. În 1999, a participat cu mare succes la concertul Michael Jackson și prietenii, în München, a cântat la redeschiderea Royal Opera House Covent Garden (decembrie 1999), a Teatrului Malibran din Veneția (23 mai 2001) și la deschiderea noii săli de operă din Valencia, în prezența Reginei Sofia a Spaniei (octombrie 2005).

Printre cele mai importante apariții din ultimii zece ani se numără cele din La Rondine și Pagliacci, de la Royal Opera House, Romeo et Juliette, la Chorégies d’Orange și la Festivalul de la Salzburg, Faust la Metropolitan Opera New York, Royal Opera House și Opera din Monte Carlo, Simon Boccanegra, la Royal Opera House.

În 2006, a debutat la Teatro alla Scala în Milano cu un recital, iar în același an a deschis Festivalul de Film de la Cannes. În iunie 2006, a debutat în Tosca, la Royal Opera House din Londra, într-o producție nouă, creată special pentru ea. În septembrie 2007, a deținut rolul principal în premiera mondială a operei Marius et Fanny, de Vladimir Cosma, la Opera din Marsilia. Sezonul de transmisii în cinema 2011-2012 al Royal Opera House a debutat cu trei producții ce au avut-o pe Angela Gheorghiu în rolul principal: Faust (septembrie 2011), Adriana Lecouvreur (octombrie 2011) și Tosca (noiembrie 2011).

Cele mai recente apariții discografice ale Angelei Gheorghiu includ operele complete L’amico Fritz, de Pietro Mascagni, și Fedora, de Umberto Giordano (ambele CD-uri produse de Deutsche Grammophon). Spectacolele live cu La Rondine, de la Metropolitan Opera (2009), și Faust, de la Royal Opera House (2004), au fost lansate pe DVD de EMI Classics, în 2011. Albumele au fost bine primite de critica de specialitate și onorate cu numeroase premii, precum Gramophone Awards, Diapason d’Or Awards, Choc du Monde de la Musique în Franța, Premiul Cecilia în Belgia, Deutsche Schallplattenkritik-Preis în Germania, Echo Award, Musica e dischi Foreign Lyric Production în Italia, premiul Criticilor Americani și altele. Angela Gheorghiu a primit titlul de Artista Anului, la Premiile Classical Brit, în 2001 și 2010.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close