Aniversare hi-tech: Marquardt Sibiu a împlinit 10 ani

Unul dintre cei mai mari angajatori din județul Sibiu sărbătorește, în 2016, un deceniu de la începerea producției în România. După investiții totale de 160 de milioane de euro, Marquardt Sibiu a devenit cea mai mare fabrică a grupului german Marquardt și se bazează, în acest moment, pe mai mult de 2.700 de angajați.

Compania Marquardt și-a legat numele de Sibiu, pentru prima oară, în 2003, când a devenit parte a unui joint-venture cu o companie locală, care asambla întrerupătoare. Odată acomodată pe piața muncii din România, firma germană a găsit un climat investițional favorabil, iar rezultatele au fost pe măsura așteptărilor. Pasul următor a venit firesc: în aprilie 2004, când municipalitatea locală a început dezvoltarea Zonei Industriale Vest, reprezentanții Grupului au fost printre primii care au cumpărarat o parcelă de teren și s-au apucat, „nemțește”, de treabă.

Îmi aduc aminte cum, în 2003, consiliul de administrație a însărcinat conducerea să caute în Europa de Est o locație de producție. Udo Pankow, un coleg din departamentul meu, de la acea vreme, a căutat și evaluat mai multe locații, în Polonia, Slovacia și România. Alegerea a fost făcută foarte repede: Sibiu, în frumoasa Transilvanie.

Ernst Kellermann

COO @ Marquardt Group

Lucrările de construcție pentru ceea ce este astăzi fabrica Marquardt au început în iunie 2005 și s-au încheiat, într-o primă fază, în aprilie 2006, când unitatea de producție a fost și echipată. În mai 2006 a început producția, pentru ca în ianuarie 2008 să apară Centrul de Dezvoltare și Cercetare Software, care a implicat Sibiul în activitățile de dezvoltare și proiectare a noilor tehnologii Marquardt. În prezent, la Sibiu lucrează peste 220 de specialiști IT și ingineri, specializați în proiectare și dezvoltare, în domeniile mecanică, hardware și software.

Succesul de care s-a bucurat Marquardt la Sibiu nu a rămas fără urmări: anii 2010, 2011, 2012 și 2013 au consemnat extinderi succesive ale fabricii, cu diverse secții și module, cărora li s-a adăugat apoi o a doua clădire, devenită operațională la finele anului 2015. Astăzi, Marquard ocupă o suprafață totală desfășurată de 47.000 de metri pătrați.

Sibiul are o istorie apropiată de Germania și, astfel, de mentalitatea germană. Apropierea culturală și mentalitatea ne-au ușurat integrarea. Barierele în comunicare sunt mai puține. Am fost convinși și de mentalitatea oamenilor, de dorința lor de a munci și de faptul că ne putem baza pe ei. Simțim că orașul și locuitorii săi doresc să realizeze ceva, să își clădească un viitor.

Harald Marquardt

CEO @ Marquardt Group

Succes global

Marquardt Schaltsysteme SCS Sibiu face parte din Grupul Marquardt, un conglomerat de firme de anvergură internațională, unul dintre liderii de piață în domeniul producției de întrerupătoare și sisteme de acționare electro-mecanice și electronice. Firma Marquardt are o tradiție de peste 90 de ani. Și-a început activitatea în 1925, cu producția de întrerupătoare pentru industria electrică. Compania și-a dezvoltat gama de produse, pentru a oferi comutatoare și sisteme electronice pentru uneltele electrice, iar apoi s-a orientat către industria automobilelor, domeniu în care a dezvoltat tehnologii de vârf, precum sistemele de pornire keyless, cele de schimbare a vitezelor prin comutatoare sau tehnologia Blue I-Drive, care transformă telefonul mobil în cheie de mașină.

Sibiul a devenit cea mai mare dintre filialele Marquardt și a preluat responsabilități importante în cercetare și dezvoltare. O evoluție așa rapidă nu este posibilă fără ingineri și specialiști IT bine pregătiți. Le mulțumesc partenerilor noștri de la ULBS și celui mai important factor ce a contribuit la succesul nostru: echipei de management, angajaților și colaboratorilor cu care lucrăm în fiecare zi, pentru ca această poveste de succes să meargă mai departe.

Mourad Halilou

Manager general @ Marquardt Schaltsysteme SCS Sibiu

Componentele electronice Marquardt echipează diverse modele construite de nume mari ale industriei automobilului: Audi, Bentley, BMW, Chrysler, Daimler, Fiat, General Motors, Jaguar, Porsche, Renault, Scania, Skoda, Tata Motors, Tesla, Toyota, Volkswagen și Volvo. Iar aceștia sunt doar o parte dintre clienții companiei. Întrerupătoarele Marquardt sunt folosite și pentru numeroase modele de aparatură electrocasnică și în aplicații industriale, iar în domeniul întrerupătoarelor pentru utilaje și scule de mare putere, Marquardt este lider de piață la nivel global. Grupul Marquardt are peste 8.500 de angajați în întreaga lume și operează cu succes pe toate piețele importante de pe patru continente, prin intermediul celor 14 locații din zece țări (Germania, Elveția, Franța, România, Macedonia, SUA, Mexic, Tunisia, China, India). Grupul german a încheiat anul 2015 cu o cifră de afaceri globală de circa un miliard de euro.


OFICIALII SIBIULUI, DESPRE MARQUARDT

Astrid Fodor, primarul Sibiului: „Pentru comunitatea sibiană, succesul companiei se traduce prin investiții de zeci de milioane de euro în fabrica din oraș, mii de locuri de muncă și salarii bune pentru munca depusă. Marquardt înseamnă pentru evenimentele orașului un sprijin constant. Studenții din Sibiu găsesc aici oportunitatea unei cariere. Un rol la fel de important îl are Marquardt și în domeniul învățământului dual, fiindcă fabrica este gazda unui atelier dedicat școlii profesionale”.

Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu: „Extinderea de cinci ori în ultimii zece ani reprezintă o reușită de excepție, mai ales dacă avem în vedere contextul crizei economice. Marquardt Sibiu este unul dintre cei mai mari angajatori în Zona Industrială Vest a Sibiului și ne bucură îndeosebi faptul că, dintre cei peste 2.700 de angajați, peste 50 la sută sunt din alte localități ale județului – vorbim aici de oameni veniți de la Păuca, Porumbacu, Agnita sau Tălmaciu – care au intrat în marea familie Marquardt”.

Cristian Roman, prefectul județului Sibiu: „Încă de la înfiinţare, managementul Marquardt a demonstrat că este orientat înspre valorile ce-i asigură performanţa de atâția ani: perseverenţă, ingeniozitate, comunicare şi, în acelaşi timp, ataşament față de regiune şi locuitorii acesteia. Cu un Centru de Cercetare şi Dezvoltare unde se lucrează pentru extinderea globală a companiei, nu ai cum să nu realizezi totul la superlativ, când partenerii pentru care Marquard produce componente auto sunt nume cu rezonanţă internaţională, precum BMW, Porsche, Volkswagen, Audi, Peugeot/Citroen, GM, Maserati, Rolls-Royce, Chrysler, Jaguar sau Land-Rover”.

Sărbătoarea Marquardt

Aniversarea Marquardt a fost marcată așa cum se cuvine de compania din Zona Industrială Vest a Sibiului. După organizarea unei ceremonii oficiale, pe 23 septembrie, a urmat o petrecere pentru angajați, o zi mai târziu, cu participarea cântăreței de muzică populară Gabriela Nistor, a DJ-ului Johnny DaMix și a trupei Voltaj.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close