Arhitecţii de software, bine cotaţi şi la mare căutare! Ce trebuie să facă pentru a câştiga 100.000 USD pe an?

Zeci de companii americane de top caută să recruteze remote, la nivel global, pe platforma online Crossover, experţi-cheie pentru un rol specializat şi elitist care asigură designul anatomiei sistemelor informatice: Chief Software Architect (.NETJava).

Sorin Zaveliță

Country GM (România) @ Crossover

Ce trebuie să ştie şi să facă arhitecţii de software, pentru a câştiga 100.000 de dolari pe an? Înainte de toate, sunt lideri cu o perspectivă tehnică şi o viziune ce pot răspunde cerinţelor de business şi de calitate ale clienţilor din domeniul IT. Pot traduce strategia de business a clienţilor în una tehnică, pe înţelesul dezvoltatorilor de soft.

Liant al echipelor tehnice, arhitecţii software sunt şi buni negociatori, şi mediatori care moderează cu diplomaţie asperităţile ce pot apărea în relaţia dintre clienţi şi dezvoltatorii software. Au întotdeauna o viziune holistică şi o imagine de ansamblu care le permite să vizualizeze mental întreg sistemul informatic, să deţină complet the big picture, dar au şi pragmatismul de a obţine cele mai bune rezultate posibile, cu resursele alocate. Ei trebuie să poată proiecta roadmap-ul unui produs de succes, prin definirea unei structuri flexibile a sistemului informatic care să poată creşte natural în viitor, odată cu adăugarea de noi funcţionalităţi (features), pentru a răspunde cât mai multor solicitări simultane venite din partea utilizatorilor, pentru a permite creşterea numărului de conexiuni în reţea şi a volumului de date procesate.

Personalităţi complexe, ocupanţii poziţiei de Chief Software Architect (.NETJava) par să deţină toate abilităţile posibile, pe principiul all-in-one-person: skills-uri tehnologice, de business şi relaţionare cu clienţii, inteligenţă raţională, emoţională şi socială, viziune şi execuţie de mare viteză, şi precizie în scrierea celor mai dificile părţi de cod. Experţi de top cu o experienţă bogată pe o anumită tehnologie de bază, ei pot stăpâni în detaliu câteva limbaje de programare, dar deţin şi un radar tehnologic care le permite să baleieze continuu informaţiile nou-apărute în domeniu şi să ţină pasul cu tendinţele şi progresul în tehnologie. Sunt familiari cu .Net, Java, C++, diferite abordări Java Script, tehnologii Cloud (AWS, Azure s.a.), noSQL, cu metodologiile şi uneltele software de control al surselor, metodologii şi unelte de testare automată, diferite modele de arhitectură software (SOA, EDA, ESB).

Bagajul de cunoştinţe, tehnicile de învăţare rapidă şi timpul preţios alocat pentru documentare, instruire, educare şi informare, le permite să treacă în revistă şi să compare cadrul în care evoluează diversele tehnologii (framework-urile) şi să le înţeleagă pentru a putea să poarte oricând o discuţie inteligentă cu clienţii, pe marginea lor. Cei 5-10 ani de experienţă în proiectarea arhitecturii diverselor produse şi aplicaţii IT le dau capacitatea de a avea o viziune completă, de ansamblu, care acoperă întreg procesul de proiectare a unei aplicaţii (end-to-end process design). Pot să descompună probleme şi sisteme complexe în elementele simple componente (subsisteme, funcţionalităţi, caracteristici) cu ajutorul gândirii abstracte, conceptuale şi datorită unui spirit analitic.

Arhitecţii software ştiu bine atât ce este în interfaţa front-end şi caracteristicile pe care le vede utilizatorul final, cât şi ce se află ascuns privirii, adică bazele de date integrate, algoritmii de prelucare a acestor date, cu ajutorul cărora se ordonează informaţiile şi se generează rapoartele sau rezultatele cerute de utilizatori. Pentru că înţeleg logica de business a unei aplicaţii cu servicii online şi fluxul firesc al proceselor ce trebuie implementate pentru afişarea corectă a datelor, Chief Software Architects (.NETJava) proiectează interfeţe prietenoase cu utilizatorul, ce îi garantează acestuia o experienţă plăcută în utilizare, dar şi aplicaţii scalabile şi extensibile, uşor de monetizat şi rentabilizat, pe baza modelului de business gândit de client.

Chief Software Architects (.NETJava) creionează arhitectura sistemelor informatice astfel încât acestea să facă faţă unui volum imens de solicitări venite din partea numeroşilor utilizatori free, laolaltă cu serviciile premium, de înaltă calitate, furnizate pentru clienţii plătitori, facilitând interesul end-user-ului pentru trecerea lui lină, naturală şi rapidă, de la statutul de utilizator de servicii gratuite (free) la cel de beneficiar de plusvaloare premium. În acest fel, arhitecţii de produs gestionează cu succes forţe cu sens opus, aparent ireconciliabile, şi generează valoare pentru clienţi şi angajator. Pun de acord viziunea de ansamblu cu focusul pe detalii, armonizează nevoia de a avea dreptate cu cea de a construi o relaţie bună cu clienţii, își comunică „adevărurile” într-un mod diplomatic, aliniază perspectiva clientului cu cea a organizaţiei şi echipei, balansează riscurile cu inovarea tehnologică şi curajul în asumarea de decizii, dinamismul fluxurilor şi proceselor cu structura statică şi stabilă a scheletului unui sistem informatic, înţelegerea abstractă aprofundată cu comunicarea metaforică a valorii.

La Crossover, am adaptat procesele de recrutare pentru rolurile de Chief Software Architect, astfel încât să venim în întâmpinarea cerinţelor candidaţilor noştri. Practic, am împărţit aplicaţia de test în două părţi, astfel încât definirea arhitecturii aplicaţiei de test este detaşată de implementarea ei și oferă astfel o flexibilitate crescută timpului alocat procesului de recrutare. Cei care ajung în elita globală a arhitecţilor software care lucrează pentru clienţii Crossover din SUA beneficiază de provocări profesionale pe măsură, învaţă mereu ceva nou şi ajung să colaboreze direct cu cei mai buni profesionişti internaţionali ai momentului din domeniul lor. După 1-2 ani de colaborare, devin adevăraţi discipoli ai acestor mentori americani, împreună cu care se formează practic la standarde globale şi de la care pot să „fure” meserie autentică.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close