Asociația Industriei IT: În 2018, creșterea sectorului IT va fi frânată

Chiar dacă 2017 a fost considerat de Asociația Industriei IT (ANIS) drept unul dintre cei mai de succes ani pentru industria IT din România, deciziile politice și administrative din ultimele luni au transformat efortul celor peste 110.000 de specialiști din domeniu într-un viitor incert.

Primul efect va fi resimțit de la 1 ianuarie 2018, de cei peste 35.000 de angajați, care pot pierde trei milioane de euro, lunar, după modificarea legislației privind taxarea salariilor. În plus, creșterea solidă de 15 la sută a cifrei de afaceri din sector, de anul acesta, ca și depășirea pragului de venituri de patru miliarde de euro, nu se mai pot repeta și în 2018, în condițiile actuale, consideră reprezentanții ANIS.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Asociația Industriei IT consideră că modificările recente în plan fiscal forțează evaluări interne ale companiilor, indiferent de modelul de business sau dimensiunea companiei, ce arată perspective de creștere în staționare sau chiar în scădere, sub presiunea dificultăților de recrutare și a creșterii costurilor cu forța de muncă. Lipsa de predictibilitate în plan fiscal și măsurile contradictorii asumate la nivel guvernamental conduc către un prognostic general rezervat pentru evoluția industriei tech, în 2018, iar perspectivele pe termen mediu și lung sunt serios afectate.

În plus, modificările fiscale aplicabile într-un termen foarte scurt influențează negativ și oportunitățile de dezvoltare a industriei locale. „În mijlocul revoluției digitale, România încearcă să capete o poziție fruntașă, confirmată în 2017 de câteva tranzacții importante pe plan internațional, precum achizițiile Vector Watch de către Fitbit și Clever Taxi de către mytaxi, dar și investițiile anunțate pentru UiPath și Bitdefender. Țara noastră are șansa de a multiplica astfel de povești de succes, dar nu o va putea face fără baze solide și predictibilitate”, declară Teodor Blidăruș (foto), președintele ANIS.

Oportunitățile de creștere trebuie susținute și fructificate pe mai multe paliere pentru a fi obținute rezultate, susține ANIS. Unele dintre ele, precum politicile în zona de educație, se pot vedea pe termen lung. De anul acesta, România a intrat în clubul țărilor dezvoltate, prin introducerea informaticii în curricula obligatorie pentru gimnaziu. Demersul de creștere a competențelor digitale trebuie continuat și la liceu, iar la nivel academic industria își dorește să sprijine un plan pe termen lung, care să aibă ca obiectiv creșterea numărului de studenți și absolvenți STEM, dar și conectarea cu specialitățile non-tehnice, pentru a avea o forță de muncă pregătită pentru cerințele din viitor ale pieței muncii.

„România nu trebuie să rămână doar cu un istoric de inteligență distribuită global, ci trebuie să își asume un viitor pe măsură. Sectorul tech are toate șansele să devină locomotiva economiei românești și să transforme România într-un centru de inovație și proprietate intelectuală la nivel european, chiar global. Tot ce trebuie este ca aceste șanse sa fie folosite la maximum și nu ignorate sau chiar irosite”, mai spune Teodor Blidăruș, președintele ANIS.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close