Automobile Dacia, cea mai mare companie din sud-estul Europei, în 2016

România are 59 de reprezentanți în clasamentul celor mai mari 100 de companii din regiune, în funcţie de veniturile din 2016, faţă de 55 în anul precedent. Companiile din România, cea mai mare și cea mai performantă economie din regiune, au dominat toate clasamentele realizate de publicaţia Seenews.com.

Cea mai mare companie, din punct de vedere al veniturilor totale, a fost producătorul auto Automobile Dacia. Compania și-a majorat anul trecut veniturile cu opt la sută, la 4,61 miliarde de euro, și şi-a crescut profitul net la 100,5 milioane de euro, de la 99 de milioane, în 2015. În Top 10 mai apar Petrol d.d (Slovenia), OMV Petrom Marketing, OMV Petrom (România), Lukoil Neftochim Burgas (Bulgaria), Kaufland România, JP Elektroprivreda (Serbia), INA d.d. (Croația), Rompetrol Rafinare și Rompetrol Downstream (România). Banca Comercială Română ocupă primul loc în Top 100 Banks.

Clasamentul anual al primelor 100 de companii, pe baza veniturilor totale pentru 2016, al primelor 100 de bănci, în funcţie de active, și al celor mai mari 100 societăți de asigurare, conform primelor brute subscrise din regiunea SEE (Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Kosovo, Macedonia, Moldova, Muntenegru, România, Slovenia, Serbia și Croația) este realizat, pentru al zecelea an consecutiv, de Seenews.com, furnizor de informații de afaceri și cercetare de piață pentru Europa de Sud-Est.

Creșterea cererii interne, pe fondul inflației scăzute din punct de vedere istoric și a unei creșteri a nivelului investițiilor private și a ocupării forței de muncă, a continuat să ducă la creșterea economică în Europa de Sud-est (SEE), în 2016, scrie Daily Business. Cei care au beneficiat cel mai mult sunt majoritatea comercianților cu amănuntul și producătorii de automobile – cele două industrii cele mai sensibile la modificările venitului disponibil și sentimentul consumatorilor. În același timp, companiile din petrol și gaze, care domină în mod tradițional clasamentul celor mai mari companii, au continuat să înregistreze scăderi și au afectat veniturile agregate ale participanților SEE TOP 100. Cu toate acestea, profitul net combinat al celor mai mari 100 de companii a crescut cu 39 la sută, față de profitul celor care au intrat anul trecut.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close