Bernd Krottmayer (STC): „Suntem mai mult decât un loc de muncă – suntem o familie”

Bernd Krottmayer și-a început activitatea la STC în urmă cu patru ani, având în spate experiența dobândită la compania Daimler și o carieră de succes. Timp de doi ani, a fost director logistic al fabricii din Kölleda, unde se produc motoare pentru mașinile Mercedes-Benz, iar din vara lui 2007 a revenit la sediul central al concernului din Stuttgart și a fost responsabil de eficiența producției Mercedes Car Group. Până la venirea în România, la începutul lui 2011, a lucrat ca director de planificare a logisticii pentru componente Powertrain.

În momentul în care i s-a propus postul de administrator al companiei Star Transmission, Bernd Krottmayer nu a stat mult pe gânduri și a venit să vadă țara în care urma să își petreacă următorii ani. Încă de la început, a fost fascinat de tot ceea ce înseamnă România, cu bune și rele. Pentru el, România a devenit, curând. „acasă”. Și-a prelungit contractul și speră ca, în următorii ani, compania pe care o conduce să fie un reper de profesionalism pentru industrie. Bernd Krottmayer dezvăluie câteva dintre secretele unui business de succes și câtă muncă stă în spatele unei asemenea afaceri.  

sb.business: Compania Star Transmission și-a început povestea de succes în urmă cu 12 ani. În ultimul an, însă, evoluția companiei a fost una fulminantă. Cum comentați acest lucru?

BERND KROTTMAYER: Star Transmission este unul dintre furnizorii de componente Powertrain (transmisii) ai companiei Daimler. Avem două locaţii – Cugir şi Sebeș. La Cugir, producem componente pentru motoare şi cutii de viteză, întinzătoare de lanţ, pinioane, etc. Tot aici, dispunem şi de un centru de proiectare dispozitive şi prototipuri. În locaţia mai nouă, din Sebeș, montăm, din vara acestui an, cutii de viteză cu cinci trepte pentru microbuzele Mercedes Benz. Începutul anului 2014 înseamnă și debutul proiectului de montaj cutii de viteză cu dublu ambreiaj, pentru noile modele A şi B Klasse, iar din 2016 vom monta şi cutii de viteză de ultimă generaţie. În acest proiect vom investi aproximativ 300 de milioane de euro şi vom crea noi locuri de muncă. Așadar, am putea spune că evoluăm, ne creștem capacitățile de producție atât la Sebeș, cât și la Cugir, și luptăm, în fiecare zi, pentru a fi cei mai buni din domeniu.

Care ar fi ingredientele succesului și explicațiile rezultatelor deosebite ale companiei?

Nu cred că s-a inventat până acum o reţetă standard, care să garanteze unei companii succesul în afaceri. Fiecare trebuie să îşi stabilească foarte clar, încă de la început, ţelurile şi strategiile. Printre „ingredientele” ce au adus succesul companiei noastre, putem aminti faptul că investim în oameni. Considerăm că, dacă angajaţii noștri sunt motivaţi şi au parte de apreciere la locul de muncă, climatul din companie este unul propice, iar producţia funcţionează în parametri optimi. Ne ghidăm după motto-ul „STC is more than work” – STC înseamnă mai mult decât muncă – suntem o familie.

Forţa companiei constă în motivarea şi implicarea deosebită a membrilor diferitelor echipe. Îi unesc ţelurile foarte puternice. Unul este dorinţa de a oferi cele mai bune servicii – în acest scop, se asigură că sunt deosebit de bine pregătiţi, în toate aspectele şi caracteristicile produselor. Și membrii echipei au grijă ca doar produsele care corespund cerinţelor de calitate să ajungă la clienţi. Și față de societatea în care activăm avem o responsabilitate – scopul nostru este coexistenţa armonioasă între protejarea mediului şi dezvoltarea economică. Valorile pe care le promovăm şi pe care construim sunt cele ale unei companii în care clienţii şi societatea au încredere, o companie complet responsabilă pentru acţiunile sale.

Nu cred că s-a inventat până acum o reţetă standard, care să poată să garanteze unei companii succesul în afaceri. Fiecare trebuie să îşi stabilească foarte clar, încă de la început, ţelurile şi strategiile.

Bernd Krottmayer

De ce ați ales să investiți în județul Alba?

Transilvania este o destinație preferată de investitori germani, datorită avantajelor pe care le poate oferi. Printre motivele principale, pentru care eu aș recomanda Alba și altor investitori, se numără apropierea de granița de vest, colaborarea excelentă cu autoritățile locale, infrastructura care se află într-o continuă dezvoltare. Sebeșul este un nod rutier și feroviar important, lucru ce avantajează exportul și importul. Foarte important de menționat este și faptul că pe piața muncii există personal calificat. Datorită universităților din Alba Iulia, precum și a unei școlii germane în Sebeș, sunt mulți vorbitori de limba germană și engleză, cu pregătirea tehnică de care noi avem nevoie. Având în vedere aceste avantaje, firmele străine vor continua să investească în această zonă.

Cum estimați că va evolua compania Star Transmission în 2014?

În 2013, am așezat piatra de temelie pentru cel mai important proiect al nostru – montajul cutiilor de viteza în nouă trepte 9G Tronic. Vom investi aproximativ 300 de milioane de euro și vom aduce peste 500 de noi membri în echipa noastră. În 2014, ne așteptăm ca numărul provocărilor să crească. Va fi un an greu, dar suntem pregătiți să luptăm pentru idealurile și țelurile noastre. Ceea ce contează este seriozitatea, implicarea totală, pasiunea, ambiția și puterea de a construi strategii viabile, echipe de profesioniști, care doresc să-și învingă limitele. Este vorba despre secretul unei reușite construite în 13 ani.

DESPRE STAR TRANSMISSION (STC)

Filiala Daimler, Star Transmission, a fost înființată în 2001. De atunci, se produc la Cugir roți dințate, axe și componente prelucrate pentru motoare, cutii de viteză și sisteme de direcție. Tot aici se află și centrul de tehnologii, din care face parte și producția de prototipuri, și un centru de instruire. În 2013, la Sebeș a început montajul de cutii de viteză automate cu cinci trepte. Startul dat la Sebeș, în 2014, pentru montajul transmisiilor 7G-DCT cu dublu ambreiaj, oferă capacități suplimentare față de procesele concentrate anterior, exclusiv, în Stuttgart. STC, care dispune de o forță de muncă de circa 1.200 de oameni, este una dintre primele companii ce oferă un sistem de educație dual, după modelul statului german Baden-Württemberg. Scopul acestui sistem este acela de a oferi tinerilor din regiunea Alba perspective de carieră și de a asigura dezvoltarea tinerelor talente pentru Star Transmission. Din septembrie 2013, odată cu inaugurarea Școlii Duale din Alba Iulia, STC instruiește, alături de alte cinci companii din Alba, tineri în profesii tehnice, precum electromecanică sau turnător modelier. Din 2013, Star Transmission oferă și un program de sănătate. La cabinetul din cadrul fabricii se fac controale medicale gratuite și sunt oferite sfaturi pentru angajați. Săptămânal, angajații pot beneficia de consultații de la medici specialiști, printre care cardiologi, dermatologi și nutriționiști.

articol publicat în sb.business – ediția de primăvară 2014

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close