Birourile viitorului: mai mult de jumătate dintre clădirile noi au grădini integrate și spații de relaxare

Dintr-un total de 700.000 mp spații de birouri prevăzute a se livra în 2017-2019, în București, mai mult de jumătate, un total de circa 390.000 mp spații de clasă A, vor fi în clădiri de birouri ce vor avea grădini interioare sau terase înverzite pe acoperiș.

În București, cele mai multe proiecte de birouri cu grădini urbane vor fi în zona de centru-vest, care va acumula spații de peste 180.000 mp în proiecte înverzite, precum AFI Tech Park, Campus 6, The Light, The Bridge și Business Garden Bucharest, arată un studiu ESOP l Corfac Internațional.

Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Exeter, Anglia în colaborare cu Universitatea din Groningen, Olanda, și  Universitatea din Queensland, Australia, plantele și zonele verzi de la birou îmbunătățesc cu 15 la sută productivitatea angajaților. De aceea, angajatorii sunt mult mai atenți la mediul de lucru, fenomen observat și de investitorii în noua generație de clădiri de birouri. „În trecut, dezvoltatorii proiectelor de birouri foloseau terenul la maximum, pentru construcții și pentru locuri de parcare. Rar erau amenajate spații verzi, și atunci erau alocate resurse minime. Acum însă, dezvoltatorii investesc și în acest aspect. Unul din două proiecte lansate si anunțate pe piața de birouri din București au integrate și elemente peisagistice în designul exterior, spații înverzite cu funcțiuni de relaxare sau ca alternativă a spațiului de lucru, dotate cu mobilier urban”, declară Alexandru Petrescu, Managing Partner la ESOP Consulting l CORFAC International.

Proiectele noi de birouri au prevăzute și grădini interioare cu terase, unde se poate bea o cafea și socializa, zone verzi cu mobilier urban și WiFi, amfiteatre în aer liber sau parcuri, prezentate ca viitoare facilități pentru angajați, astfel încât să fie mai creativi și mai productivi, să se poată relaxa aproape de spațiul de lucru sau chiar să folosească aceste spații înverzite pentru întâlniri și networking. „Acest lucru nu poate decât să ne bucure, pentru că este un semn că dezvoltatorii cer arhitecților soluții superioare de construcție și amenajare, care pe termen lung vor face diferența între proiecte”, spune Alexandru Petrescu.

Proiecte noi în București

2017

The Bridge I (Grozăvești) – 36.871 mp

Timpuri Noi Square I (Timpuri Noi) – 14.280 mp

Timpuri Noi Square II (Timpuri Noi) – 20.100 mp

2018

Campus 6 – Phase I (Vasile Milea) – 22.200 mp

AFI Tech Park I (Răzoare) – 20.000 mp

Equilibrium I (Barbu Văcărescu) – 20.600 mp

Oregon Park (Barbu Văcărescu) – 24.000 mp

The Bridge II (Grozăvești) – 20.191 mp

Business Garden – Clădire A (Grozăvești) – 22.000 mp

Business Garden – Clădire B (Grozăvești) – 10.306 mp

Business Garden – Clădire C (Grozăvești) – 9.934 mp

The Light – Phase I (Vasile Milea) – 21.000

2019

Timpuri Noi Square III (Timpuri Noi) –       20.062 mp

Equilibrium II (Barbu Văcărescu) – 19.500 mp

Campus 6 – Phase II (Grozăvești) –      18.350 mp

Expo Business Park  – Bluerose (Expoziției) – 42.000 mp

City Rose Park (Expoziției) – 47.000 mp

Și în țară sunt anunțate proiecte de birouri premium, care au integrate grădini urbane. Un exemplu este complexul de birouri de clasă A ISHO din Timișoara, care va avea și un parc amenajat pe o suprafață totală de 7.500 mp, într-un proiect cu destinație mixtă, birouri și rezidențial.

DESPRE ESOP l CORFAC INTERNAȚIONAL

ESOP este unul dintre principalii consultanţi imobiliari și lucrează de 15 ani pe piaţa birourilor si pe piaţa rezidenţială. A asistat companii de talie medie și mare, care au tranzacționat peste 330.000 mp de spații de birouri. Printre companiile care și-au relocat sediul prin ESOP se numără Hella, Ipsos Interactive Services, Konica Minolta, Lugera & Makler, Enel, Alcedo, Sygenta, SNC Lovalin, 1 and 1 sau Asseco. Din 2013, ESOP activează în asociere cu CORFAC International – Corporate Facility Advisors – o alianţă de companii imobiliare. CORFAC oferă servicii imobiliare în 61 de locaţii din America de Nord şi în alte 24 de ţări.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close