Bosch: Curs de conducere autonomă, pentru studenții Universității Tehnice din Cluj-Napoca

Prima ediție a cursului „Tehnologia, dinamica și controlul mașinilor autonome”, inițiat de Centrul de Inginerie Bosch din Cluj-Napoca, în colaborare cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) –  Facultatea de Automatică şi Calculatoare, s-a încheiat la finalul lunii ianuarie.

Cursul lansat la începutul anului universitar 2017-2018, care se concentrează pe conducerea autonomă și are ca scop familiarizarea studenților pasionați de tehnologie cu domeniul conducerii autonome, reprezintă una dintre primele inițiative de acest gen din țară. Pe parcursul a 13 cursuri și 13 laboratoare, studenții au lucrat, sub îndrumarea experților Bosch, cu tehnologii de ultimă oră, folosite în domeniul conducerii autonome, pentru a înțelege principiile de bază ale acestor tehnologii.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Studenții din anul al IV-lea și-au extins cunoștințele în domenii precum fuziunea senzorilor, conectivitate, sau sisteme de direcție. Aceste tehnologii reprezintă bazele pe care se construiesc mașinile viitorului. „Colaborarea cu Universitatea Tehnică reprezintă o prioritate pentru Bosch. Experiența practică a studenților, viitori experți în domeniul tehnologic, este importantă, deoarece cunoștințele teoretice singure nu le oferă o imagine completă despre tehnologiile de ultimă generație. Vrem să le oferim tinerilor o perspectivă de ansamblu, prin care să înțeleagă importanța cunoștințelor practice, să identifice ce le place și în ce direcție pot continua după terminarea studiilor”, explică Dennis Raabe, directorul Centrului de Inginerie Bosch din Cluj-Napoca.

Bosch susţine pregătirea practică a studenţilor

Necesitatea corelării ofertei educaționale la cerințele actuale ale industriei constituie o temă de interes pentru reprezentanții mediului academic. „Structura universității nu ne permite să evoluăm odată cu tehnologia. Însă colaborarea cu companiile care contribuie la dezvoltarea tehnologiilor noi ne permite să le oferim studenților cunoștințe importante. Cei care își termină studiile la noi vor avea oportunități mai bune în momentul în care își încep activitatea profesională”, declară Prof. Dr. Ing. Daniela Popescu, prorectorul UTCN.

Pe lângă diplomele de absolvire primite, studenții au interacționat îndeaproape cu experții Bosch. Au experimentat procesarea de imagini la bordul unui vehicul de teste și acțiunea algoritmilor direcției asistate electric asupra volanului, în cadrul unui simulator. În plus, inginerii Bosch le-au prezentat participanților proiecte de actualitate, ce contribuie la viitorul mobilității.

În 2017, Bosch a lansat un program de masterat în domeniul ingineriei electrice, cu un curriculum adaptat la cerinţele actuale ale pieţei. Masteratul a fost dezvoltat de Centrul de Inginerie Bosch din Cluj, împreună cu fabrica de componente electronice auto din Jucu, în parteneriat cu UTCN. În același timp, Bosch oferă sprijin financiar și mentorat tinerilor talentați, în cadrul unor proiecte educaționale, precum Hour of Code, Kids in Tech, unde copii din 250 de cluburi IT primesc acces la tehnologie digitală, sau BattleLab Robotica (Sumo Robotic), o competiție de roboți autonomi.

Cei peste 300 de ingineri ai Centrului de Inginerie Bosch din Cluj-Napoca dezvoltă produse cu competențe înalte în software, hardware, ingineria fiabilității şi mecanică. Tehnologia pentru conducerea autonomă, Internetul lucrurilor, industria conectată (Industria 4.0) şi vehiculele electrice sunt câteva exemple din portofoliul de inginerie Bosch din Cluj-Napoca. Centrul din Cluj are intenția de a-și extinde operațiunile în România, în anii următorii.

DESPRE GRUPUL BOSCH

Este prezent pe piaţa din România de peste 20 de ani şi numără peste 5.000 de angajaţi, în patru entităţi. În 2016, Bosch a înregistrat un volum de vânzări de 332 milioane de euro pe piaţa din România. Pe lângă centrul de cercetare-dezvoltare din Cluj şi unităţile de producţie pentru Soluţii de mobilitate din Cluj şi din Blaj, Bosch operează şi o unitate de producţie de tehnică liniară, localizată tot în Blaj, şi un centru de servicii de externalizare a proceselor de afaceri (BPO), în Timişoara. În Bucureşti, Bosch operează un birou de vânzări pentru produsele diviziilor Soluţii de mobilitate, Bunuri de larg consum şi Tehnologie, pentru construcţii şi energie. Tot în Capitală are sediul o filială a BSH Hausgeräte GmbH, activă pe piaţa electrocasnicelor.

Grupul Bosch este lider global în furnizarea de tehnologii şi servicii. Are circa 400.500 de angajaţi în întreaga lume (31 decembrie 2017). În 2017, compania a generat vânzări de peste 78 miliarde de euro. Bosch are aproape 62.500 de angajaţi în cercetare şi dezvoltare, în cele circa 125 locaţii din lume.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close