Bosch transformă roboții în colegi

Ușor, apucă piesa de metal și o dă mai departe colegei lui. În timp ce face asta, este atent la mișcările ei, astfel încât să se poată opri înainte de a se lovi unul de celălalt. În ciuda înălțimii sale de 1,75 de metri, se mișcă ușor și atent, și nu face nici măcar o greșeală.

„El” este asistentul APAS. Acest robot, care poate colabora cu oameni fără nici un fel de contact fizic, face parte din Workplace 4.0, un concept pe care Bosch îl prezintă la Hannover Messe 2017. „În următoarele decenii, munca de zi cu zi în industria producătoare va suferi schimbări fundamentale. Oamenii și mașinile vor lucra împreună mai strâns ca niciodată. Industria 4.0 sprijină muncitorii și le face munca mai ușoară”, declară Dr. Stefan Hartung, membru în consiliul de administrație al Robert Bosch GmbH, ale cărui responsabilități includ sectorul de Tehnologie Industrială.

O stație de lucru care se adaptează automat la muncitor

La Hannover Messe, Bosch prezintă Workplace 4.0: o stație de lucru care se adaptează la muncitor. De exemplu, suprafața de lucru se poziționează singură la înălțimea potrivită, iar muncitorii își pot primi instrucțiunile sub forma unei proiecții, la o viteză aleasă de ei. „Conectivitatea digitală și asistenții de producție vor face munca de zi cu zi din sectorul industrial mai sigură, mai ușoară și mai productivă”, afirmă Stefan Hartung. Producătorii și furnizorii de automobile utilizează deja roboți colaboratori, precum asistentul APAS al Bosch, dar la fel fac și producătorii de bunuri de larg consum.

Sprijin în producție

Workplace 4.0 vizualizează oamenii și mașinile în timp ce lucrează strâns împreună, lucru ilustrat clar și de inspectorul APAS, care își face și el apariția la Hanovra. Cu ajutorul unei funcții de învățare prin procesarea de imagine, inspectorul APAS detectează automat atunci când suprafața unei piese nu corespunde specificațiilor sale. Muncitorul învață robotul numai o dată cu privire la câtă abatere să tolereze și în ce punct o piesă trebuie să fie aruncată. Datorită inteligenței artificiale, acesta poate să aplice ce a învățat în toate verificările de calitate ulterioare, și le poate executa în mod independent. Inspectorul APAS îi scutește pe muncitorii umani de realizarea acestei sarcini monotone și asigură un nivel ridicat de calitate, în mod constant, pentru toate piesele.

Privire de ansamblu constantă asupra datelor mașinii

Conectivitatea înseamnă că datele mașinii generate în Workplace 4.0 pot fi adunate, analizate și vizualizate. Muncitorii pot vizualiza informații referitoare la starea mediului de producție – de exemplu, prin intermediul unei analize a duratei unui ciclu sau al unor contoare de piese și de erori – pe un singur ecran. Ei pot verifica în orice moment dacă totul se desfășoară conform planului. „Multe sarcini care îi costau pe muncitori timp, în mod inutil, pot fi acum gestionate rapid și simplu, datorită conectivității digitale. În sectorul de producție, industria 4.0 face o diferență enormă în ușurarea lucrului de zi cu zi”, declară Dr. Stefan Aßmann, șeful diviziei de Industrie Conectată de la Bosch. Conform unui studiu realizat de firma de consultanță Accenture, 63 de procente dintre angajați cred că dezvoltarea conectivității digitale le va îmbunătăți condițiile de muncă, și doar șase procente așteaptă contrariul.

Liniile de producție detectează automat pașii de lucru

Întreprinderile industriale și angajații acestora trebuie să poată răspunde rapid la cerințe noi. Cu o unitate de producție flexibilă, companiile pot reacționa mai bine la nevoile actuale ale pieței, este convins Stefan Aßmann. El dă ca exemplu linia de produse multiple a Bosch din Homburg, Germania. Acolo, Bosch poate produce 200 de module hidraulice diferite, din peste 2.000 de componente diferite. Datorită conectivității, aceste componente sunt automat comandate la timp.

Modulele controlează funcționarea și sistemele hidraulice de acționare din camioane sau tractoare, care ajută la realizarea anumitor lucruri precum înclinarea suprafețelor de încărcare sau ridicarea unui plug. Cele nouă stații ale liniei de producție sunt conectate printr-o rețea inteligentă. Cu un cip RFID atașat fiecărei piese de lucru, stațiile știu cum trebuie asamblat produsul final și care sunt pașii necesari. Planurile de lucru necesare pentru asamblarea componentelor hidraulice sunt solicitate și afișate automat pe monitoare, sub forma unei fotografii sau a unui videoclip. Prezentarea este personalizată în funcție de nivelul de pregătire a fiecărui colaborator și este afișată în limba maternă.

Conectivitate dintr-o singură sursă

Bosch lucrează cu soluțiile industriei 4.0 de mai mulți ani. Cu peste 270 de locații de producție în întreaga lume, compania are o experiență vastă în domeniul tehnologiei industriale și în utilizarea soluțiilor software, de servicii și cloud. Ca utilizator și furnizor principal, Bosch oferă tot ce este necesar pentru producție și întregul lanț de aprovizionare, dintr-o singură sursă. Ofertele 4.0 includ nu doar soluții software și de produse pentru producție și logistică, ci și servicii și consultanță. De aici rezultă concepte adaptate pentru fiecare client. Cu soluțiile industriei 4.0, Bosch speră să genereze vânzări suplimentare de peste un miliard de euro și să economisească încă un miliard, până în 2020.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close