Bucureştiul a sărit pragul de un milion de angajaţi. Un sfert sunt în clădiri de birouri moderne

Numărul de angajaţi din clădirile de birouri clasa A şi B din Bucureşti a ajuns la circa 250.000, la finalul anului trecut, în timp ce efectivul total al salariaţilor din Capitală a depăşit pragul de un milion, în prima lună a acestui an.

Efectivul salariaţilor din Bucureşti a crescut, în a doua jumătate a anului trecut, cu aproximativ 40.000 de persoane, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Circa 10.000 de persoane au fost recrutate de companii cu sedii în clădirile de birouri moderne.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Ținând cont de proiectele de birouri ale căror livrare este anunţată în acest an, precum şi de planurile de recrutare anunţate în special de companiile internaţionale de pe piaţa locală, numărul angajaţilor din clădirile moderne de birouri din Bucureşti ar putea urca spre 280.000, până la finalul anului. „Numărul angajaţilor din Bucureşti este în creştere, cu peste 100.000 de noi angajaţi în ultimii trei ani. În acelaşi timp, se constată şi o evoluţie semnificativă a condiţiilor de lucru oferite de angajatori, ca factor important în procesul de retenţie. Rata şomajului este la un minim record, de 1,5 la sută, iar în rândul specialiştilor din zona IT există un deficit de personal substanţial, motiv pentru care Bucureştiul trebuie să-şi menţină atractivitatea pentru a absorbi forţa de muncă din alte zone”, explică Mădălina Cojocaru, Partner, Office Agency C&W Echinox.

Circa 65.000 de persoane lucrează în clădirile de birouri din zona Pipera, circa 55.000 ȋn Centru-Nord, iar ȋn Vest în jur de 38.000. Cele trei zone concentrează 63 la sută dintre angajaţii clădirilor moderne de birouri. Calculul numărului de angajaţi este realizat în funcţie de destinaţia şi de rata de ocupare ȋnregistrată pentru fiecare zonă de birouri, la finalul anului 2017.

Clădirile cu cea mai mare rată de metri pătraţi per angajat sunt situate ȋn special în zona centrală şi CBD (Central Business District – Piaţa Victoriei – Piaţa Charles de Gaulle), care găzduiesc în special sedii de firme din consultanţă, bănci şi asigurări sau farma. Cea mai mică rată de metri pătraţi per angajat rămâne zona Pipera Sud (Dimitrie Pompeiu), zonă de birouri dedicată operaţiunilor de back-office. Este o destinaţie aleasă ȋn special de companiile ce oferă servicii de outsourcing.

DESPRE CUSHMAN & WAKEFIELD ECHINOX

Este una dintre cele mai mari firme de consultanţă imobiliară de pe piaţa locală și activează pe toate segmentele pieţei imobiliare. Departamentul de birouri al companiei a închiriat, ȋn 2017, spaţii cu o suprafaţă cumulată de circa 70.000 mp, în clădiri de birouri din Bucureşti şi din ţară.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close