Campionul de pe șantier

Cucerirea unei medalii la o Olimpiadă este visul oricărui sportiv. Cu foarte puține excepții. 😉 Pentru unii dintre atleții care concurează în acest an, faptul că sunt prezenți la Rio reprezintă adevărata performanță.

Unul dintre reprezentanții României la lupte greco-romane, Ion Panait, 35 de ani, și-a luat concediu, în această perioadă, pentru a intra în cursa pentru podiumul olimpic, scrie Pro Sport. În viața de zi cu zi, luptele sunt pentru Panait doar o slujbă part time – el își câștigă existența pe un șantier din Germania.

Dublu medaliat cu argint la campionatele europene, la Tampere, în 2008, și la Baku, în 2010, Ion Panait este legitimat la Dinamo București, dar evoluează, de patru ani, în campionatul Germaniei, la o echipă de lângă Karlsruhe. Opt ore pe zi, însă, trage din greu pe șantier. “Să lucrezi opt ore pe şantier şi să mai mergi la turnee şi în Bundesliga, să câştigi și meciuri – lumea îmi spune că e ceva fenomenal”, a declarat Ion Panait într-un interviu acordat Pro TV.

De fapt, viața lui Ion nu a fost niciodată ușoară. Originar din Mizil, a crescut la un orfelinat din Bușteni. A avut șansa ca în timpul școlii să fie descoperit de antrenorul Mirel Săndulescu, cel care i-a îndrumat pașii în tainele acestui sport. Pentru a concura la Rio, Ion Panait a trecut printr-un turneu de calificare, desfășurat la Ulan Bator, în Mongolia. A trecut, fără prea mari emoții, de reprezentanții Norvegiei, Suediei și Lituaniei, iar acum visează, cu ochii deschiși, la o nouă minune. Iar munca grea de pe șantier se poate transforma în principalul său aliat. “Mă avantajează noul regulament, pentru că acum este pemisă lupta de sus mai mult de un minut şi jumătate. Iar eu am condiţie fizică, tată, de la munca mea zilnică, nu aşa”, le-a spus Panait ziariștilor de la Libertatea.

E clar, Ion Panait nu este cel mai norocos om din lume, fiindcă nici tragerile la sorți nu-i sunt favorabile. La singura sa participare la o olimpiadă, în 2008, la Beijing, a fost eliminat din primul tur, chiar de către campionul mondial en titre, chinezul Li Yanyan. Anul acesta, Panait își va măsura forțele cu rusul Islambek Albiev, campion olimpic chiar în 2008, campion mondial în 2009 și vicecampion în 2013, dar și campion european în 2009 și 2016.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close