Capcanele din economie: în ce domenii se plătesc cel mai greu facturile

Economia românească și-a temperat avansul în acest an, spre patru la sută din PIB, iar primele efecte încep să se resimtă în mediul de business. Numărul companiilor dizolvate a crescut cu 35 la sută, în primele șapte luni, iar cel al firmelor noi a scăzut cu 13 la sută, semn că apetitul pentru afaceri este în scădere.

Potrivit unei analize KeysFin, blocajul financiar, instabilitatea politică și accesul tot mai scump la finanțare sunt principalele argumente ce fac ca economia românească să funcționeze precum o mașină cu frâna de mână trasă. La prima vedere, business-ul românesc este pe plus, consumul este la cote maxime, salariile cresc, se construiește la foc continuu, însă în aceeași măsură apar tot mai multe semnale îngrijorătoare.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Dincolo de evoluția inflației și acutizarea crizei de pe piața forței de muncă, un alt semnal de îngrijorare este legat de scăderea apetitului pentru business. Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, numărul companiilor dizolvate a crescut cu 35 la sută, în primele șapte luni, iar cel al firmelor noi a scăzut cu 13 la sută, la 82.060, față de acceași perioadă din 2017.

Un semnal de alarmă vine și din zona insolvențelor, acolo unde numărul companiilor cu afaceri mai mari de un milion de euro, care au intrat în insolvență în prima parte a anului curent, este în creștere. „Sunt presiuni tot mai mari pe lanțul economic. Creșterea prețurilor și a costurilor de finanțare, incertitudinea economică, sunt elemente în prim-plan și au efecte directe în mediul de afaceri local. Apetitul investițional tinde să se tempereze pe fondul înrăutățirii condițiilor economice în unele domenii importante, inclusiv în comerț și servicii. După un an în care mulți indicatori statistici au stat în zona pozitivă, de la numărul de înfințări de firme (136.699 față de 105.982, în 2016) la radieri (82.295, față de 109.133, în 2016), în 2018 ne aflăm pe o pantă descendentă, pe fondul lipsei de predictibilitate, a creșterii economiei subterane și, mai ales, a acutizării blocajului financiar, cu efecte directe în dezvoltarea afacerilor pe orizontală”, afirmă analiștii de la KeysFin.

Potrivit KeysFin, evoluția trebuie pusă în legătură directă cu scăderea gradului de încredere al consumatorilor. „Deși salariile au crescut, mai ales în sectorul de stat, într-o măsură si mai mare au evoluat cheltuielile, de la costurile de finanțare – ratele la credite, la cele alimentare, pentru utilități etc., iar acest fenomen s-a transpus în scăderea apetitului de consum, cu efecte directe în evoluția afacerilor companiilor”, explică ei.

Cele mai riscante domenii din economie

În plus față de statisticile privind deschiderea și dizolvarea firmelor, evoluția insolvențelor este văzută de analiști drept un barometru sensibil al situației din economie. Cele mai riscante trei sectoare din economie, din acest punct de vedere, sunt comerțul (2.812 insolvențe în 2017), construcțiile (1.324) și industria prelucrătoare (1.089). La polul opus se află sănătatea și asistența socială (28), învățământul (35) și industria extractivă (39).

Chiar dacă lichiditatea curentă (active circulante/datorii curente) a crescut, în medie, cu 50 la sută, în 2017, față de 2013, respectiv cu 38 la sută față de 2016, există în continuare sectoare în care plățile se fac cu foarte mare dificultate. În activitățile profesionale, perioada medie de încasare a creanțelor a ajuns la 223 de zile, iar cea de plată se situează la 238 de zile. În construcții, situația este și mai dificilă. Plățile se fac, în medie, la 422 de zile, iar încasările la 195. În topul celor mai riscante sectoare se mai află agricultura, industria extractivă și energia electrică & gaze. În industria prelucrătoare, plățile se fac la 150 de zile, iar încasările la 80 de zile, iar în comerț – la 113 zile, în cazul plății datoriilor, și la 59, în cazul încasării facturilor.

„Cine vrea să deschidă o afacere în astfel de domenii trebuie să fie foarte atent la aceste statistici. Trebuie să ai lichidități sau surse de finanțare pentru a acoperi astfel de întârzieri de plată. Altfel riscă să intre în blocaj financiar, în foarte scurt timp. Microîntreprinderile sunt cele mai vulnerabile din acest punct de vedere”, spun analiștii. Risc ceva mai scăzut prezintă companiile din sectorul cultură și divertisment, unde perioada de încasare a creanțelor este de 51 de zile, sănătate și asistență socială (56 zile), hoteluri și restaurante (59 zile). Vestea bună este că, cel puțin în 2017, plățile restante, pe ansamblul economiei, au scăzut cu 17,6 la sută, față de 2016, până la 20 miliarde euro, iar gradul de îndatorare s-a redus la 53,7 la sută.

Pe ansamblul ultimilor cinci ani, din 2013 și până acum, comerțul continuă să reprezinte cel mai riscant domeniu în ceea ce privește întârzierile la plată. „Este domeniul cel mai volatil privind din prisma relațiilor de business și a dinamicii înființării și închiderii firmelor. În plus, creditul furnizor se află în prim-plan, cu consecințele lui negative, judecând din prisma dinamicii achitării angajamentelor de plată”, arată analiștii de la KeysFin. În acest sector activează și cele mai multe companii, aproape 200.000. Ele au înregistrat, anul trecut, o cifră de afaceri de peste 110 miliarde euro.

Din totalul de 8.761 de firme aflate în insolvență din 2017, peste 30 la sută erau din comerț (2.812 firme) în scădere cu 65,7 la sută față de 2013 (8.202). Topul insolvenței este completat de construcții, cu 1.324 companii (3.054 în 2013) și industria prelucrătoare – 1.089 (3.187 în 2013). Ca domenii de activitate, urmează transporturile și depozitarea, hotelurile și restaurantele, activitățile profesionale, agricultura și serviciile administrative și de suport. „În primul semestru din 2018, situația s-a înrăutățit față de perioada similară de anul trecut. Avem cu 12 la sută mai multe firme care și-au întrerupt activitatea, iar numărul SRL-urilor noi înființate a scăzut cu 19 la sută, la 45.276. Un semnal real că situația economică a luat o altă turnură”, avertizează reprezentanții KeysFin.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close