CBRE: Stocul modern de spații logistice și industriale a atins 3,4 milioane mp, la jumătatea lui 2018

Potrivit datelor liderului mondial și național pe piața de consultanță imobiliară, topul orașelor unde se concentrează cele mai multe spații logistice și industriale este condus de București și completat de Timișoara, Ploiești, Cluj-Napoca, Brașov, Pitești.

În primul trimestru din 2018, ritmul tranzacțiilor a fost unul destul de lent. 100.000 mp au fost finalizați și închiriați, însă reprezentanții CBRE estimează o revigorare a pieței în cel de-al doilea semestru (S2), când se așteaptă tranzacționarea a 500.000 mp. 420.000 mp se află în construcție, cu date de livrare până la sfârșitul anului. Din acest volum, 49 la sută, circa 205.000 mp, se află în depozite situate în apropierea Bucureștiului.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Cererea de spații logistice și industriale continuă să fie ridicată, ceea ce a condus la scăderea ratei de neocupare până la trei la sută, la nivel național, și patru la sută în depozitele situate în zonele limitrofe Bucureștiului. Cererea a venit în special de la companii de logistică (43 la sută), retail (42 la sută) și din sectorul serviciilor profesionale (opt la sută). Dezvoltatorii preferă în continuare să construiască în funcție de cererile venite de pe piață sau de nevoile chiriașilor existenți, în detrimentul proiectelor speculative.

O altă direcție a pieței locale, susținută de tendința regională și globală, este dezvoltarea rapidă a segmentului de comerț electronic. În condițiile în care consumul înregistrează cel mai accelerat ritm de creștere de la începutul crizei financiare din 2008, retailul a devenit cel mai important sector ce impulsionează majorarea cererii pe piața logistică. Comerțul electronic generează creșteri semnificative ale cererii de închiriere, deoarece un produs comandat online necesită de trei ori mai mult spațiu logistic decât unul comercializat prin canalele tradiționale de retail.

În ciuda unui prim semestru lent, consultanții CBRE se așteaptă ca 2018 să fie un nou an de creștere pentru piața locală de spații logistice și industriale, cu o activitate de închiriere apropiată de 2017. „În 2017, consumul a crescut puternic, cu circa zece la sută, fapt ce a susținut dezvoltarea pieței spațiilor industriale pentru cel de-al treilea an consecutiv. Activitatea totală de închiriere a atins, în 2017, pragul de 700.000 mp, sprijinită în special de contracte de preînchiriere și proiecte de tip Build-to-Suit. Din suprafața totală tranzacționată, 52 la sută a fost situată în zona Bucureștiului. În primul semestru din 2018, am observat o creștere a interesului pentru orașele regionale, cu o concentrare pe proiecte situate în zona de Vest, Sud și Nord-Vest”, declară Dana Bordei, Head of Industrial Service Advisory al CBRE Romania.

Cea mai însemnată tranzacție a CBRE din S1, în sectorul industrial, a fost vânzarea unui teren de 42 de hectare către BSH Electrocasnice Manufacturing SRL, filiala română a concernului BSH Hausgeräte GmbH. Terenul se află în Simeria și va fi utilizat pentru construirea unei fabrici de mașini de spălat. Alte nume importante din portofoliul de clienți al CBRE pe segmentul industrial sunt Liting Universe, Decathlon, eMAG, Quehenberger Logistics, Inteva, Heyform, Eni Snamprogetti, Federal-Mogul, Carrefour, PepsiCo, Altex, Tibbett Logistics, Sarantis, Logistic E van Wijk, Simplu, TE Connectivity, Swoboda, 360 CO Packing, Mega Image, Siemens Sykatec, Profi, Kitchen Shop și Elefant.ro.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close