Ce transformări aduce blockchain până în 2020?

Blockchain este considerat nouă electricitate și cea mai mare invenție după apariția Internetului. În acest moment, este cea mai disruptivă tehnologie distribuită, utililzată pentru efectuarea de tranzacții securizate, realizate în mod descentralizat.

Alexandra Cernian

Lector universitar @ Facultatea de Automatică și Calculatoare

Deși această tehnologie a fost introdusă odată cu Bitcoin și este frecvent asociată cu criptomonedele, în prezent captează din ce în ce mai mult atenția în numeroase sectoare de industrie și guvernare. Multe state membre UE au demarat inițiative în acest sens, iar marii giganți IT oferă deja soluții Blockchain clienților. Iată doar câteva exemple: IBM dezvoltă un system de plăți bazat pe blockchain, Amazon intenționează să includă blockchain în suita de aplicații AWS, iar Microsoft oferă deja „Blockchain as a Service” pe platforma sa cloud, Azure.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Iată care sunt principalele tendințe pe care experții le prevăd pentru dezvoltarea blockchain până în 2020.

Blockchain va domina în domeniul financiar

30 la sută dintre dezvoltările blockchain actuale sunt în domeniul financiar, în special datorită criptomonedelor care au valorificat modul de funcționare al acestei tehnologii. În prezent, nouă din zece directori de bănci au declarat că instituțiile din care fac parte explorează beneficiile acestei tehnologii, pentru operațiunile bancare tradiționale.

Tehnologia Blockchain va permite băncilor să reducă birocrația excesivă, să realizeze tranzacții mai rapide la costuri mai mici și să-și crească gradul de securitate. Gartner anticipează că industria bancară va câștiga peste un miliard de dolari din utilizarea criptomonedelor bazate pe blockchain până în 2020, în timp ce un raport recent al PWC prezice că 77 la sută din instituțiile financiare vor adopta tehnologia blockchain ca parte a unui sistem sau proces de producție până în 2020.

Blockchain pentru guvernare și servicii publice

În domeniul guvernării electronice, una dintre principalele provocări cu care se confruntă autoritățile este gestionarea securizată unor cantități foarte mari de date. Blockchain poate fi o soluție foarte eficientă în acest context și se poate aplica pentru sisteme integrate de sănătate sau sisteme de vot electronic, eliminând astfel posibilitatea fraudării sistemului și sporind securitatea datelor și a comunicațiilor. Folosind o rețea distribuită, descentralizată și sigură, blockchain îmbunătățește securitatea, transparența datelor și istoricul datelor.

Dintre statele membre UE, Estonia a implementat deja tehnologia blockchain la nivel guvernamental, prin implementarea X-Road, un system descentralizat cu informații despre toți cetățenii și rezidenții, la care au acces toate serviciile publice din Estonia. În prezent, X-Road este implementat și în Finlanda, Azerbaidjan, Namibia și Insulele Feroe. Din iunie 2017, s-a implementat schimbul automat de date între Estonia și Finlanda, fiind prima platformă din lume care permite schimbul automat de date între țări.

Potrivit unui studiu Gartner, până în 2022, mai mult de un miliard de oameni vor avea date personale stocate în blockchain. În aceeași sferă, Gartner estimează că, până în 2022, cel puțin cinci țări vor avea criptomonede naționale proprii. Președintele rus Vladimir Putin a fost primul care a propus să emită „Crypto Ruble”, o criptomonedă națională, și este de așteptat ca guvernele să accepte monedele bazate pe blockchain datorită potențialelor avantaje pentru serviciile publice.

Blockchain și IoT

Principalul motiv pentru integrarea blockchain în IoT este securitatea. Tehnicile puternice de criptare folosite în blockchain pot oferi un cadru sigur și scalabil pentru comunicarea dintre dispozitivele IoT conectate în casele și birourile noastre. International Dată Corporation (IDC) raportează că multe companii IoT au în vedere implementarea tehnologiei blockchain în soluțiile lor și se așteaptă ca aproximativ 20 la sută dintre implementările IoT să permită servicii de tip blockchain până în 2019.

Deși ne așteptăm ca în viitor blockchain să revoluționeze procesele de afaceri în multe industrii, adoptarea acestei tehnologii necesită timp și eforturi. Blockchain va stimula oamenii să dobândească noi competențe, în timp ce afacerile tradiționale va trebui să își reconsidere complet procesele. Ținând cont de faptul că guvernele încep să accepte beneficiile blockchain și să le utilizeze pentru îmbunătățirea serviciilor financiare și publice, este foarte posibil ca până în 2020 să vedem mai multe exemple de implementare cu succes a acestei tehnologii.

DESPRE ALEXANDRA CERNIAN

Este Doctor în Ingineria Sistemelor și Lector universitar la Facultatea de Automatică și Calculatoare (Universitatea Politehnică București), din 2007. Are experiență de predare și cercetare, în domenii ca data mining, inteligență artificială, software engineering, business intelligence. A participat ca expert în numeroase proiecte naționale și internaționale, și a derulat activități de consultanță în formare și  e-Learning în companii de top din industria de software din România. Ca trainer, are zece ani experiență în susținerea de cursuri în companii naționale și multinaționale și derulează programe de formare și consultanță în competențe funcționale. A colaborat cu peste 50 de companii, pentru care a susținut peste 500 sesiuni de training și consultanță..

DESPRE VALORIA BUSINESS SOLUTIONS 

Este o companie de consultanță, training și coaching. „Misiunea companiei este aceea de a transforma în valoare potențialul echipelor și organizațiilor. Competența, încrederea, inovația și pasiunea sunt valorile pe care le susținem prin tot ceea ce facem. Credem în oameni și în aspirația lor de împlinire personală și profesională, și în dorința lor de a-și accelera potențialul”, explică reprezentanții companiei.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close