Cei mai mulți patroni din România sunt „Owneri” la „Consulting SRL”

Patronii români au, în marea lor majoritate, aspiraţii occidentale. Dovadă denumirile cel puţin originale, cu iz de business ca-n filme, în care investitorii subliniază că sunt „Owneri” sau CEO, iar afacerile lor au denumiri pompoase, cu pretenţii de multinaţională. Așa reiese dintr-un studiu realizat de analiştii de la KeysFin, care a analizat denumirile firmelor active din România.

Mai toată lumea cunoaște expresia „afară-i vopsit gardul, înăuntru leopardul”. În business-ul românesc, asta se traduce prin afaceri – în marea lor majoritate – de apartament, cu denumiri cât mai pompoase, de-a dreptul fioroase, asta dacă menţinem comparaţia cu leopardul. Faptul că românii umblă cu SRL-ul vopsit în culori occidentale este confirmat de statistica KeysFin, potrivit căreia cele mai multe firme active, 11.595, poartă denumirea de „Consulting”, iar alte 9.700 includ numele „Invest”. Denumiri foarte populare la români sunt şi „Construct” (8.856), „Trans” (8.272), „Company” (6.851), „Design” (6.212) şi „Internaţional” (6.122).

Pe lista celor mai populare denumiri de firmă se mai află Star, Tech, Business, Trading, Management, Media, Expert, Soft, Concept şi Logistic, toate aflate pe cărţile de vizită a peste 100.000 de societăţi comerciale. Nu lipsesc şi denumiri precum Best, Smart, Industrial, Marketing, Universal, Super, West, Fast, Gold şi Mega. „Aceste denumiri, cele mai des întâlnite, dovedesc faptul că investitorii români, indiferent că au un PFA, un SRL sau un SA, încearcă să-şi asigure un capital de imagine cât mai solid, să dovedească, în primul rând prin denumire, stabilitate şi seriozitate. Că peste 90 la sută dintre firmele din România au sediile sociale în apartamente de bloc, asta este altă problemă. Vorbim, pe de o parte, de dorinţa de a impresiona clienţii interni, iar pe de altă parte de nevoia legitimă de a negocia de la egal la egal cu potenţiali parteneri străini. Una este să te cheme Mega Consult International şi alta este să te denumeşti Cabluri şi Vopseluri SRL”, spun analiştii de la KeysFin.

Un fenomen tot mai întâlnit în economie îl reprezintă, din acest punct de vedere, şi înfiinţarea unor companii în afara ţării, la Londra, Paris, în SUA sau în paradisurile exotice, tocmai pentru a sugera potenţialilor parteneri faptul că au de-a face cu firme serioase, nu cu „business-uri de buzunar”. „Owner, CEO, manager, business developer, CFO, project manager, asistent manager. Nu prea mai avem directori, contabili şefi, secretare, directori de personal, responsabili aprovizionare, gestionari, magazioneri. Acum femeia de serviciu a devenit cleaning personal, secretara este, obligatoriu, asistent manager, iar contabilul este CFO. Sunt alte exemple care dovedesc aspiraţiile occidentale ale românilor şi modul în care încearcă să-şi cosmetizeze originea mioritică, cu parfum socialist”, spun experţii KeysFin.

Există şi exemple de business-uri cu nume ancorate puternic în filonul naţional, care ne aduc aminte de sorgintea românească, tradiţională. Potrivit studiului KeysFin, cel mai des întâlnit nume tradiţional este Mioriţa, o denumire aflată pe frontispiciul a peste 170 companii înregistrate la Registrul Comerţului. În rest, cele mai multe poartă denumiri de flori precum Magnolia, Crinul şi Crizantema, de păsări (Albatros, Condor) sau alte denumiri care au legături cu aşteptările oamenilor de afaceri, de la Favorit, Splendid, Elixir, Nirvana, Talisman, Fortuna, Orizont, Unic, Actual, Viitorul, Ascendent, la Cristal, Diamant şi Briliant. „Încă o dovadă că, indiferent că aleg sau nu denumiri cu iz occidental, toate au legătură cu aspiraţiile business-ului, de la International şi Universal la Unic, Splendid şi Talisman. E un lucru rău? Nici pe departe. Dovedeşte faptul că oamenii de afaceri români, indiferent la ce nivel activează, privesc cu optimism realitatea şi caută să îşi impulsioneze business-ul prin orice mijloace”, mai comentează analiştii KeysFin.

Studiul KeysFin privind denumirile firmelor a luat în calcul cele 549.427 de firme înregistrate şi active la nivelul anului 2014. Informaţiile sunt culese din barometrul privind starea business-ului romanesc, un proiect dezvoltat de KeysFin prin analiza datelor financiare privind societăţile comerciale şi PFA-urile active din Romania.

DESPRE KeysFin

Compania oferă servicii de business information şi credit management dedicate mediului de afaceri, de la rapoarte de credit, monitorizare, analiza competiţiei, la studii şi analize de sector necesare firmelor care doresc să dezvolte un business sănătos pe piaţa românească. KeysFin deţine şi aplicaţia KeysFin Mobile, prin intermediul căreia utilizatorul poate accesa informaţii de contact, situaţii financiare, indicatori şi informaţii juridice de la peste un milion de companii şi PFA-uri active din Romania.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close