Cele trei lecții dure de business din care a învățat Bibiana Stanciulov, antreprenoarea care a reinventat magiunul de Topoloveni

Anul acesta, Sonimpex Topoloveni împlinește 25 de ani de activitate pe piața românească. După un sfert de secol în care a trecut prin diverse domenii de activitate, Bibiana Stanciulov, fondatoarea companiei, mărturisește că a trăit multe dezamăgiri, însă nu a renunțat niciodată la luptă.

„Ușor și sigur, s-a răsturnat scara valorilor umane. Inerent, dar logic, s-a dezvoltat corupția, ca antiteză a cinstei prin <întoarcere în oglindă>. Suntem printre foarte puținii producători români care încearcă, din răsputeri, să reziste în această perioadă a capitalismului sălbatic. Am rămas cu un gust amar despre ceea ce înseamnă corect și cinstit în economia noastră, a românilor”, spune directorul general al Sonimpex Topoloveni.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Bibiana Stanciulov a debutat în afaceri cu o firmă de comerț. Un început ratat. „Paradoxul situației a fost că am început cu o mare pierdere, rezultată dintr-un contract de export cu cereale, în 1996. De ce paradox? Deoarece  înșelăciunea a avut loc în județul Argeș, cu complicitatea unor funcționari bancari de la Banca Agricolă. A fost prima  mare lecție, pe care am plătit-o, deoarece am crezut că un contract încheiat trebuie respectat”.

Am fost înconjurată de un colectiv de oameni de esență tare. Mi-au fost alături, m-au înconjurat cu dragoste, mi-au șters lacrimile de necaz sau de fericire.

A urmat a doua mare „lecție”, tot în județul Argeș, în 1998: un contract nerespectat de Fabrica de legume și fructe Valahia – acum Topoloveni. A fost momentul când și-a promis că-și va „răzbuna” soarta și va demonstra că în industria alimentară se pot realiza și activități corecte, cu produse curate. În 2001, când lichidatorul judiciar a scos la licitație Secția de Magiun, Deshidratate și Rachiuri de la Topoloveni, a participat, a oferit cel mai bun preț și a cumpărat. „Ce am cumpărat? Un morman de fier vechi, împânzit de păianjeni, cu porți și uși care, din cauza ruginii, nu se mai deschideau. Am avut convingerea că dacă și a treia oară am reușit performanța să mă păcălesc în acest județ, în mod sigur există ceva <ascuns>, care m-a trimis în această parte a țării”.

De data aceasta, intuiția nu a înșelat-o. Firma sa a început să producă magiun din prune. Dintr-un morman de fiare vechi, a început aventura vieții sale și a familiei, adică a fiicei sale, Diana Sonia (foto, dreapta). „Toate acele momente în care doar am reconstruit, am creat, am promovat magiunul, au fost de o rară măreție – sunt momentele care ne-au împins mereu spre competitivitate”. A reușit, pentru prima dată în România, să înregistreze un produs cu certificarea Indicație Geografică Protejată – Topoloveni Magiun din prune.  Timp de cinci ani, nici un producător din industria alimentară românească nu a reușit performanța certificării. Astăzi, pe continent, circa 1.400 de alimente sunt garantate prin certificare de Uniunea Europeană.

Probabil – îmi place să cred – suntem unici în lume, deoarece oferim numai alimente  funcționale. Am considerat de minim bun simț să dezvoltăm un brand tradițional și produse înregistrate cu brevet de invenții, numai cu legume și fructe românești, preluate din gospodăriile fermierilor unde nu se folosesc pesticide.

A treia „lecție” a venit ceva mai târziu: concurența  neloială, încurajată  de diferite instituții ale statului. Nici de această dată nu a fost suficient pentru a o opri pe Bibiana Stanciulov. Dimpotrivă. „Încăpățânarea și determinarea au făcut ca în fabrica noastră micuță – doar ca spațiu – să creăm doar alimente funcționale, și astfel am dezvoltat o nouă gamă, a dulcețurilor fără zahăr, Topoloveana, a zacuștelor – 100 la sută naturale, procesate cu mai multă grijă decât în propriile gospodării – și a bulionului din roșii. Am revoluționat industria alimentară internațională prin înlocuirea siropului din zahăr cu suc natural din măr (sau orice alt fruct), în care procesăm fructele, legumele și petalele de flori. Acest procedeu este înregistrat OSIM și recunoscut internațional. Suntem alternativa dulce sănătoasă a omului modern”.

În  fabrica din Topoloveni nu  există  zahăr rafinat sau orice tip de conservanți, coloranți, aditivi sau orice nu este 100 la sută natural. „Probabil – îmi place să cred – suntem unici în lume, deoarece oferim numai alimente  funcționale. Am considerat de minim bun simț să dezvoltăm un brand tradițional și produse înregistrate cu brevet de invenții, numai cu legume și fructe românești, preluate din gospodăriile fermierilor unde nu se folosesc pesticide”.

Nu întâmplător, Sonimpex a devenit furnizor al Casei Regale a României, iar calitatea produselor sale a fost recunoscută și în străinătate. Magiunul de prune Topoloveni este multiplu premiat Superior Taste Award, de către Institutul Internațional pentru Gust și Calitate Bruxelles, și Great Taste Marea Britanie. A obținut certificări multiple, precum Cod Operator NATO, certificat Kosher sau Halal. În domeniul calității nutriționale deosebite, un studiu clinic realizat de Institutul Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice N.C. Paulescu arată că magiunul de prune Topoloveni poate face parte din dieta pacientului cu diabet zaharat și respectă indicațiile medicului curant. Dulceața Topoloveana este premiată cu stele de aur pentru gust și calitate atât de International Taste and Quality Institute Bruxelles, cât și de Monde Selection, cu medalii de argint și bronz.

Nimic din toate acestea nu ar fi fost posibil fără o echipă puternică, este concluzia Bibianei Stanciulov. „Am fost înconjurată de un colectiv de oameni de esență tare. Mi-au fost alături, m-au înconjurat cu dragoste, mi-au șters lacrimile de necaz sau de fericire”.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close