Cele trei românce care au Spania la picioare

Marcela Topor, soția lui Carles Puigdemont, președintele guvernului catalan, Mihaela Mihalcia, partenera de viață a lui Juan Luis Cebrián, președinte și CEO al grupului Prisa, și Anka Moldovan, primul deputat străin din Parlamentul regional de la Madrid, sunt văzute de presa spaniolă drept trei dintre cele mai puternice femei din Spania, în acest moment.

Foto: LaVanguardia

„Prima doamnă a Cataloniei”

Jurnalistă, prezentatoare de televiziune şi traducătoare de limba engleză, vasluianca Marcela Topor este soția celui mai controversat lider politic al momentului, Carles Puigdemont. Cei doi s-au cunoscut în 1998, în timpul unui festival de teatru. Relația lor s-a transformat într-o căsătorie în 2004. Au făcut nunta în Moldova, iar Marcela l-a învăţat pe Puigdemont limba română. Au doi copii, Magali (10) și Maria (8), care au crescut în orașul catalan Girona, acolo unde cuplul își are reședința.

Dincolo de viaţa de familie, Marcela Topor joacă un rol crucial în demersul catalanilor pentru independenţă. Nu se ferește să spună că „visează la o Catalonia liberă” și îi stă alături lui Puidgemont în toate proiectele politice. Conduce un ziar, Catalonia Today – fondat în 2004, împreună cu soțul ei -, pentru care a primit subvenții de aproape o jumătate de milion de euro, în doar șase ani, are propria emisiune la un post local, numită Catalan Connections, unde apără cu ardoare ideologia celor care doresc independența regiunii.

Când nu lucrează, își cultivă hobby-urile pe care spaniolii le găsesc cam „ciudate”: este interesată de ritualurile ancestrale, amulete și spiritism. De aceea, unii nu s-au ferit s-o numească „vrăjitoarea lui Puigdemont”. În plus, nu ratează nici o ocazie de a viziona o piesă de teatru și de a face o plimbare cu motocicleta, cu soțul ei.

Foto: El Español

A doua viață

Co-fondator al ziarului El País și președinte al trustului de presă Prisa, Juan Luis Cebrián este unul dintre cei mai influenți ziariști spanioli din ultimele decenii. A condus El País, ca redactor-șef, între 1976 și 1988. De curând, Cebrián o are alături pe Mihaela Mihalcia. Cei doi au fost văzuți prima dată împreună la un meci al lui Real Madrid, în aprilie 2014, și toată lumea s-a întrebat cine este misterioasa însoțitoare a omului de afaceri. El tocmai divorțase de Teresa Aranda, alături de care își petrecuse ultimii 25 de ani și care i-a dăruit patru copii, scrie El Español.

Între timp, relația dintre Mihaela Mihalcia și Juan Luis Cebrián a devenit oficială, însă românca a păstrat mereu discreția în legătură cu viața lor. Nu acordă interviuri despre viața privată și nu se implică în activitatea publică a partenerului său. Sunt văzuți împreună la dineuri oficiale, în călătoriile în interes de serviciu și la recepțiile de la Palatul Regal. Ținutele sale elegante, dar îndrăznețe, stârnesc multe comentarii pro și contra.

De curând, Mihaela Mihalcia s-a lansat și în afaceri. Conduce două companii – Bibi 22 SL, înființată în aprilie 2016, și Fablainmtm SL, fondată anul acesta, în iunie -, care activează în domeniul consultanței în afaceri și în comerț.

Foto: Twitter

Anka Moldovan, primul deputat de origine străină

Clujeanca Anka Moldovan Feier a avut mai întâi o carieră artistică de succes, apoi a lucrat pentru serviciile sociale, pentru ca acum să-și încerce norocul în politică. Astfel, a devenit primul deputat străin din parlamentul regional al capitalei spaniole, pe listele Partidului Popular.

Născută în 1976, este fiica unui preot ortodox și absolventă a Universităţii autonome din Madrid, în 1994, cu licenţă in istoria artelor. Este artistă, pictează şi s-a specializat în icoane bizantine. Ca artist, s-a bucurat de recunoaștere națională și internațională. A expus în galerii și muzee din New York, Paris, Berlin, Porto, Bolzano, Sevilla, Santiago de Compostela și Madrid, și a fost răsplătită cu numeroase premii. A lucrat mulți ani și în cadrul Centrului de Integrare hispano-român din Alcalá de Henares, unde a predat limba spaniolă și istoria și geografia României pentru copii, „ca să nu piardă legătura cu originile lor”.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close