Cine sunt superstarurile din IT?

Există două tipuri de lucrători în IT: resursele umane și superstarurile. Deși această categorisire se poate aplica la multe roluri din IT, în acest articol vom folosi exemplul programatorilor.

Nicolae Andronic

Fondator @ Echoz.ro

Resursele umane, deși termenul este considerat jignitor de oamenii din IT, sunt exact ce le spune numele: angajați ce își folosesc capacitatea de muncă pentru a crea valoare adăugată. Resursele umane, pe lângă resursele materiale și resursele financiare, sunt folosite de companii pentru a dezvolta un proiect sau produs și a genera profit. La fel ca orice resursă materială, resursa umană este înlocuibilă. Poate părea dur, dar adevărul este că majoritatea noastră, a oamenilor ce lucrează în IT, suntem înlocuibili cu ușurință.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

În schimb, superstarul este acel angajat programator ce nu poate fi înlocuit cu ușurință. Iar asta îl face să aibă o valoare însemnată. În unele cazuri, este valoros doar pentru compania la care este angajat, dar în alte cazuri foarte multe companii îl consideră valoros și își doresc să îl aibă.

Diferența dintre cele două tipuri de programatori se vede și în salariul acestora. În România, resursele umane au un salariu ce ajunge la maximum 2.000-2.500 de euro. Salariul unui superstar începe de pe la 5.000 de euro.

Cine sunt superstarurile din programare:

  • Stăpânii tehnologiei. Nu neapărat cei ce au cele mai bune skill-uri tehnice, ci cei ce controlează în totalitate un sistem tehnic de bază. De exemplu, în mediul bancar, poate fi programatorul care lucrează de 20 de ani în sistemul de core-banking. Și are cunoștințe în detaliu. Sau lucrează într-un limbaj de programare dispărut sau pe cale de dispariție. Fără el, compania se oprește și se închide. Marele dezvantaj este că aceste persoane au tendința să își protejeze poziția și nu acceptă să fie mentor pentru un alt angajat ce i-ar putea lua locul. Acest tip de superstar are o valoare însemnată doar în compania în care lucrează și alte câteva companii extrem de specializate și nișate.
  • Programatorii cu cross-skills. Sunt acei angajați care, pe lângă cunoștințe tehnice de nivel mediu, au și alte skill-uri: people skills, management, spirit antreprenorial, vorbit în public, etc.  Pe lângă partea de programare, pe care și-o face într-un mod conștiincios, programatorul mai efectuează și un alt tip de muncă necuantificabilă sau greu cuantificabilă. Cum cuantifici material munca unui programator care susține și prezentări publice legate de tehnologiile dezvoltate de companie? Acest tip de superstar are o valoare însemnată practic pentru orice fel de companie, fiind foarte adaptabil.
  • Specialiștii în domeniul de business. Acei specialiști care, pe lângă cunoștințele tehnice, cunosc foarte bine domeniul în care activează. De exemplu, un programator care dintotdeauna dezvoltă sisteme de navigație pentru mașini. A lucrat la mai multe companii din domeniu, știe tendințele, problemele ce pot apărea la un astfel de sistem și soluțiile pentru ele. O companie ce începe să dezvolte un altfel de sistem beneficiază mult mai mult dacă l-ar angaja pe acest programator cu expertiență practică, decât dacă ar angaja doi-trei programatori foarte buni, dar care nu cunosc domeniul. Acest tip de superstar are valoare pentru companiile ce activează în domeniul respectiv.
  • Consultanții specializați. Oameni care stăpânesc la perfecție o singură tehnologie. Poate e un limbaj de programare, un framework, o platformă sau o librărie. Sunt foarte puțini și lucrează de cele mai multe ori punctual, în consultanță. De multe ori, sunt superstaruri globale. Ca exemplu, cine din din lumea Java nu a auzit de „BalusC”?

Programatorii la început de drum cred că mai există și un alt fel de superstar: programatorul foarte diversificat. Acel programator care are cunoștințe tehnice avansate, cunoaște multe limbaje de programare și tehnologii. Doar că se înșeală. De obicei, acel programator, pentru a avea acele cunoștințe tehnice avansate, se dezvoltă mai puțin pe partea de soft-skills, ceea ce la un moment dat în carieră devine un punct în minus. Iar companiile, în majoritatea lor, nu au nevoie de întregul spectru de cunoștințe al programatorului respectiv, ci doar de cele ce le ajută în businessul curent. Calculul este simplu: într-un proiect realizat în Java, 40 de ore ale unei resurse umane care știe Java, .NET, JavaScript și PHP valoarează exact cât 40 de ore ale unei resurse umane ce știe doar Java.

Cum aplici asta?

Încearcă să afli ce te diferențiază pe tine de oamenii din jurul tău.  Ce atuuri ai? Ce îți place ție să faci, iar oamenilor din jurul tău nu le place? Pentru cine ai valoare: doar pentru compania la care lucrezi acum sau pentru orice fel de companie?

Succes! Acum aruncă o privire peste job-urile postate pe Echoz. Pot fi acolo niște job-uri interesante pentru superstarul din tine.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close