Cluj-Napoca: UBB, prima universitate românească în topul Times Higher Education/THE – New Europe

Universitatea Babeș-Bolyai se situează pe prima poziție între universitățile românești incluse în clasamentul Times Higher Education/THE – New Europe, publicat astăzi.

Pentru prima dată, clasamentul THE a analizat comparativ performanța universitară a țărilor care formează „Noua Europă” – ultimele 13 țări din Europa Centrală/de Est/de Sud-Est, care au aderat la Uniunea Europeană după anul 2000 (Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, România, Slovacia, Slovenia și Ungaria).

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Prima universitate din România în acest clasament este Universitatea Babeș-Bolyai, plasată pe poziția 17 din 53 de universități incluse în clasament. Universitatea de Vest din Timișoara ocupă poziția 29, Universitatea din București și Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași se află în intervalul 31-40, iar Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa, din Iași se află în intervalul 41+. În clasamentul pe țări, România ocupă, cu cele cinci universități, poziția a patra între cele 13 țări analizate, după Cehia (13), Polonia (12) și Ungaria (7).

„Observăm că performanța României la acest nivel se datorează în cea mai mare parte tocmai universităților sancționate recent de guvernanții actuali, prin Ministerul Educației Naționale condus de domnul Valentin Popa. Sancțiunea a vizat tocmai zonele de competitivitate ale acestor universități – masterul/doctoratul -, astfel că aceste performanțe sunt obținute în pofida, nu cu ajutorul ministerului care ar trebui să le susțină. Dincolo de cele mai bune performanțe în cercetare și internaționalizare din România (care, deocamdată, au scăpat atacului ministerului național), notăm, ca un contraargument la pseudojustificările ministerului legate de calitatea predării și a pieței muncii, că aceste universități au cele mai bune performanțe din România în predare și în relația cu mediul socio-economic, comparabile, la nivelul UE, cu ale celor mai bune universități din Europa Centrală/de Est/de Sud-Est”, afirmă conducerea UBB.

Clasamentul britanic THE este unul dintre cele mai comprehensive și prestigioase clasamente internaționale de clasificare a universităților, și ia în calcul criterii complexe legate de predare, cercetare, relația cu mediul socio-economic și internaționalizare.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close