Cluj-Napoca: Universitatea Babeș-Bolyai intră oficial în Liga Universităților Internaționale de Excelență

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) a primit oficial statutul de universitate de patru stele în cadrul evaluării QS Star derulate de la începutul anului, fapt care corespunde statutului de universitate internațională de excelență.

UBB se prezintă astfel ca o universitate cu profil internațional, „demonstrează excelență în predare și cercetare, cu un mediu academic stimulativ, ce asigură oportunități excelente de studiu și de integrare a absolvenților pe piața muncii, și contribuie, prin inovare avansată, la o societate bazată pe cunoaștere, care asigură o calitate crescută a vieții oamenilor”.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Criteriile/indicatorii utilizați de QS STAR în evaluarea comprehensivă a UBB au acoperit următoarele componente academice: (1) Predarea (4 indicatori); (2) Cercetarea (3) Inovarea; (4) Internaționalizarea; (5) Angajabilitatea absolvenților (3 indicatori); (6) Mediul de învățare (6 indicatori); și (7) Incluziunea socială (4 indicatori). Un indicator suplimentar a fost evaluarea unui program țintă.

„Pe linia competitivității-excelenței, ne propunem ca următoarea țintă să fie UBBPlus*****, adică o universitate world-class, de cinci stele. Scorul obținut de UBB ne situează peste scorul necesar pentru patru stele, fără însă a atinge încă pragul pentru cinci stele. Putem realiza diferența de puncte într-un interval de câțiva ani, cu politici echilibrate și diverse, direcționate spre obiectivul UBBPlus*****. Această performanță se datorează efortului comunității academice ale UBB, care, în condiții de subfinanțare cronică și povară legislativă (ex. reglementări ambigue/anti-performanță), și-a onorat tradiția academică de excelență. Din păcate, de-a lungul timpului, autoritățile naționale nu au avut un program de susținere  a excelenței academice, adesea abandonându-i pe aceia care s-au angajat în acest demers sau, mai rău, mai recent chiar pedepsindu-i instituțional. Acest lucru nu va afecta doar universitățile, ci va afecta competitivitatea țării și, în final, bunăstarea oamenilor. Sperăm la o corectare a acestor derapaje și la o susținere financiară și legislativă adecvată”, declară prof. univ. dr. Daniel David, prorectorul UBB responsabil de cercetare, competitivitate-excelență și publicații științifice.

În lume există circa 27.000 de universități, în sistemele de ierarhizare academică internaționale (ranking-urile internaționale), iar UBB s-a situat constant, în ultimii ani, între primele din România (prima în metaranking-urile universitare din 2016 și 2017) și între primele cinci la sută la nivel internațional.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close