Comisia Europeană: Mona Nicolici, ambasadorul României în Săptămâna Europeană a Competențelor Profesionale

Mona Nicolici, manager Sustenabilitate OMV Petrom, a fost desemnată Ambasador al României pentru ediția din 2017 a Săptămânii Europene a Competențelor Profesionale, care se desfășoară între 20 și 24 noiembrie și care se va încheia cu o serie de dezbateri pe tema învățământului profesional, la Bruxelles.

Campania este organizată de Comisia Europeană și include sute de inițiative ale țărilor din Uniunea Europeană, care să evidențieze beneficiile pe care le aduce formarea profesională și tehnică pentru persoanele de toate vârstele. Sloganul campaniei europene este „Descoperă-ți talentul!”, pentru a aduce în atenția cetățenilor faptul că, prin educație profesională, o persoană își poate descoperi pasiunea pentru o meserie și noi talente care, de multe ori, rămân ascunse în lipsa oportunităților de formare.

Mona Nicolici face parte dintr-un grup de ambasadori din diferite state din UE, care promovează importanța formării profesionale în țările lor de origine. „România are multe de învățat de la alte state membre UE, atunci când vine vorba de învățământul profesional. Unul dintre punctele noastre de interes este aducerea împreună a unui număr cât mai mare de angajatori, care să ofere sprijin pentru dezvoltarea infrastructurii în școli și formarea practică a elevilor, și să-i ajute să fie mai bine pregătiți pentru piața muncii. Speranța noastră este să atingem performanțele altor țări în materie de educație profesională, pentru că avem mulți tineri talentați, dornici să muncească, și trebuie să luptăm pentru a le da șansa unei educații de calitate”, declară Mona Nicolici.

Cu o experiență solidă în comunicare și în calitate de lider de opinie, Mona Nicolici a fost printre primele persoane care au dezvoltat conceptul de Responsabilitate Socială Corporativă în România. Înainte de a se alătura acestui domeniu, a lucrat 12 ani ca jurnalist de televiziune. Proiectele coordonate de Mona Nicolici şi echipa ei de la OMV Petrom urmăresc promovarea bunelor practici și investițiilor, inclusiv private, în formarea meseriașilor din România. În ultimii trei ani, prin campania „România Meseriașă” au fost derulate numeroase inițiative de schimbare sistemică a educației, precum primul studiu național de percepție privind meseriile și meseriașii, primul Raport de Politică Publică dedicat Învățământului Profesional din România și programe de bună practică pentru pregătirea intensivă, formală și non-formală, a elevilor din învățământul profesional (Școala Petroliștilor, Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei). Datorită proiectelor în domeniul învătământului profesional, OMV Petrom participă la dezbaterile din cadrul programului „România educată”, al Administrației Prezidențiale.

Anul trecut, aproape 1.000 de evenimente au avut loc în toată Europa, în timpul Săptămânii Europene a Competențelor Profesionale, iar mesajul a ajuns la aproape un milion de persoane. Campania poate fi urmărită și după hashtag-urile #EUVocationalSkills și #DiscoverYourTalent. Între 1 septembrie și 31 decembrie, pe site-ul Comisiei Europene pot fi înscrise inițiativele tuturor celor care desfășoară programe de dezvoltare a competențelor profesionale. Până acum au fost înscrise 14 inițiative din România și 640 la nivel european.

Învățământul profesional în România

  • Numărul de elevi din învățământul profesional a scăzut cu 80 la sută, între 1995 și 2014;
  • 56 la sută dintre elevii din învățământul liceal studiază în învățământul profesional din România (2015);
  • 2,8 la sută dintre elevii din învățământul profesional fac practică (ucenicie, practică în companii sau programe școlare);
  • În 2010, doar 26,2 la sută dintre elevii Școlilor de Arte și Meserii și-au finalizat studiile;
  • În 2015, rata de angajare a tinerilor (15-24 ani), în România, fost de 24,5 la sută, mult sub media UE, de 33,2 la sută;
  • În UE, nu există un buget alocat educației care să fie sub patru la sută din PIB, așa cum este cazul României.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close