Companiile care „au grijă” de copiii angajaților au câștiguri mai mari

Potrivit unui raport dat publicităţii de IFC, entitatea din Grupul Băncii Mondiale care se ocupă de mediul privat, companiile care oferă servicii de îngrijire a copiilor angajaţilor lor au constatat că beneficiază de un impact pozitiv semnificativ asupra propriei activităţi comerciale și își îmbunătăţesc şi eficienţa procesului de recrutare a unor noi angajaţi, retenţia şi productivitatea angajaţilor.

Raportul, intitulat Tackling Childcare: The Business Case for Employer-Supported Childcare (Îngrijirea copiilor – de ce este importantă îngrijirea copiilor cu ajutorul angajatorului), apare în contextul în care politicieni din tot mai multe ţări recunosc importanţa pe care o are creşterea copiilor asupra mediului de afaceri şi asupra procesului de dezvoltare în general. În 11 dintre cele 50 ţări cercetate de Grupul Băncii Mondiale, în cadrul unei iniţiative dedicate Femeilor, Afacerilor şi Legislaţiei (Women, Business and the Law), angajatorii sunt obligaţi prin lege să sprijine îngrijirea copiilor sau chiar să ofere astfel de servicii.

Chiar şi în lipsa necesităţii unei conformări legislative, mulţi angajatori caută să ofere asistenţă pentru îngrijirea copiilor şi să obţină rezultate mai bune în activitatea lor comercială. Guvernele din Brazilia, Chile, Ecuador, India, Irak, Japonia, Iordania, Olanda, Turcia, Ucraina şi Vietnam au pus în aplicare acte legislative care se referă la serviciile de îngrijire a copiilor. „În lipsa unei participări depline şi egale a femeilor şi bărbaţilor, nici o ţară, comunitate sau economie nu-şi va putea atinge potenţialul şi nici nu va putea face faţă provocărilor secolului al XXI-lea. Îngrijirea copiilor face parte din soluţie şi deşi multe companii doresc să vină în întâmpinarea nevoilor pe care le au angajaţii cu privire la creşterea copiilor, acestea de multe ori nu dispun de informaţii privitoare la ceea ce se poate face şi la beneficiile pe care le pot obţine astfel. Raportul IFC despre îngrijirea copiilor vine să umple acest gol”, declară Nena Stoiljkovic, vicepreşedinte al Diviziei pentru Finanţări Mixte şi Parteneriate din cadrul IFC.

Raportul studiază zece studii de caz ale unor societăţi din toată lumea, care oferă diverse opţiuni de creştere a copiilor, de la îngrijirea acestora la sediul societăţilor, la subvenţii pentru angajaţi. Printre societăţile al căror profil este studiat în cadrul raportului apar Afrifresh, furnizor de produse agricole proaspete din Africa de Sud; Akamai, o societate de software din SUA, Borusan, producător de maşini grele din Turcia,  Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Ltd., din Japonia (servicii financiare), Martur, producător de piese auto din Turcia, MAS Kreeda Al Safi-Madaba, producător de textile din Iordania, Mindtree, furnizor de servicii IT din India, Pandurata Alimentos Ltda. (Bauducco), producător de produse de patiserie din Brazilia, Safaricom, societate de telecomunicaţii din Kenya, şi Schön Klinik, un grup de furnizori de servicii medicale din Germania.

Studiile de caz evidenţiază faptul că angajatorii care au oferit servicii de îngrijire a copiilor au constatat o reducere substanţială a fluctuaţiilor de personal. De asemenea, s-au îmbunătăţit calitatea candidaţilor şi viteza de ocupare a posturilor libere, a sporit productivitatea muncii, prin reducerea numărului de absenţe, printr-o mai bună concentrare a angajaţilor, prin motivarea lor şi prin creşterea nivelului de implicare, și s-au îmbunătăţit diversitatea de gen şi avansarea femeilor în posturi de conducere.

Atunci când părinţii lucrează şi participă în mod egal la forţa de muncă, şansele ca ambii să-şi sporească veniturile pe care le aduc în gospodărie cresc, ceea ce are un impact mai mare şi asupra creşterii companiilor pentru care lucrează şi a economiilor din ţările respective. În general, copiii care au acces la educaţie şi îngrijire, încă de la vârste mici, sunt mai sănătoşi, au performanţe mai bune la şcoală şi devin adulţi mai productivi.

Pentru a întocmi acest raport, IFC s-a bazat pe experienţa partenerilor săi strategici – Care.com, Institutul pentru Cercetare în domeniul Politicilor pentru Femei, Organizaţia Internaţională a Muncii, Kidogo, Pactul Global al Naţiunilor Unite, UN Women (Entitatea ONU pentru egalitate de gen și emanciparea femeilor) şi societăţile implicate în Tackling Childcare Partnership al IFC.

Membră a Grupului Băncii Mondiale, IFC este cea mai mare instituție globală de dezvoltare axată pe sectorul privat din piețele emergente. Colaborează cu peste 2.000 de societăţi comerciale din toată lumea, iar în exerciţiul financiar 2017 a oferit o finanţare-record, de 19,3 miliarde de dolari, ţărilor în curs de dezvoltare.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close