Companiile germane avertizează că noile modificări fiscale vor goni investitorii și forța de muncă

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România), care reprezintă peste 550 de companii importante din România, consideră că modificările fiscale anunțate de Guvernul Tudose sunt îndreptate împotriva mediului de afaceri și constituie un real pericol pentru stabilitatea și predictibilitatea politicilor economice.

Potrivit reprezentanților AHK România, predictibilitatea, stabilitatea, transparența și statul de drept sunt deosebit de importante pentru a putea planifica noi investiții și pentru ca activitățile economice să se deruleze cu succes. Ei subliniază că nu doar firmele germane au nevoie de stabilitate legislativă și de un mediu economic stabil, pentru a investi în continuare și pentru a crea locuri de muncă.

„Modelul fiscal propus este dăunător pentru România și defavorizează toate companiile, fie ele naționale sau multinaționale, și duce la pierderea atractivității amplasamentului investițional pentru companiile germane. Măsurile anunțate vor avea efecte negative directe nu doar asupra companiilor, ci și asupra populației României. Pe termen mediu, aceste măsuri ar putea duce la reducerea locurilor de muncă și a investițiilor, ceea ce va atrage după sine alte consecințe negative, de exemplu exodul forței de muncă bine calificate, o tendință de pe urma căreia România suferă deja”, avertizează reprezentanții companiilor germane.

A face o deosebire între companiile românești și cele străine sau multinaționale este, în opinia AHK România, o eroare și nu este în avantajul nimănui. „Companiile germane sunt parte integrantă a economiei românești. Ele sunt bine integrate în sistemele naționale, regionale, locale, și realizează o contribuție decisivă la valoarea adăugată brută, dar și la creșterea competitivității prin transferul de know-how. Investesc intens în formarea angajaților, în cercetare și dezvoltare, deseori în colaborare cu instituții de cercetare naționale, dar și în dezvoltarea tehnologică a companiei”.

Circa 7.500 de companii germane, respectiv cu capital german, sunt active în România. Prin schimburile comerciale de peste 26 miliarde de euro (peste 20 la sută din comerțul exterior al României), Germania este cel mai important partener comercial și economic al României.

DESPRE AHK ROMÂNIA

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană este reprezentanta oficială a economiei germane și cea mai mare Cameră de Comerț bilaterală din România. Înființată în septembrie 2002, numără peste 550 de firme membre. Prin serviciile pe care le oferă și evenimentele pe care organizează, AHK România susține firmele germane la intrarea pe piața românească și, în egală măsură, este partener al companiilor românești interesate de piața germană. Se implică activ în implementarea sistemului de învățământ dual, după model german, și oferă o platformă GreenTech și o Curte de Arbitraj proprie.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close