Conștiința și tomberonul

Atât în viața de zi cu zi, cât și la job, apar momente și sarcini ale căror rezolvare creează o stare de disconfort.

Ovidiu Halunga

Contributor

Până în armată, recunosc că un task dificil sau neplăcut era, de cele mai multe ori, amânat sau fentat. A doua zi după ce am îmbrăcat uniforma de soldat al armatei române, împreună cu un coleg de pluton, am primit sarcina să măturăm trotuarul din fața unității militare. În fiecare dimineață, fie că era soare sau vreme rea, cu măturoiul pe umăr, împingeam tomberonul pe roțile strâmbe și ieșeam la măturat.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

La prima vedere, nu prea părea o activitate agreabilă. În armată erau consecințe grave dacă nu executai ordinele, așa că perspectiva unor nopți petrecute în arestul cazărmii, unde dormeai doar câteva ore, pe o scândură fără saltea, m-a făcut să văd cu alți ochi activitatea mea de gunoier. Cu alte cuvinte, pentru a face ca o sarcină neplăcută să pară mai digerabilă, trebuie să te gândești la consecințele care ar putea apărea dacă nu o faci.

După câteva zile, măturatul trotuarului a început să-mi placă. Nu măturatul în sine, ci faptul că eram în afara unității militare, gustam un pic de libertate și mai culegeam câte un zâmbet de la vreo trecătoare. Fiecare task are părți grele și ușoare. Uneori, este recomandat să separăm componentele dure de cele ușoare, fapt ce va face ca sarcina să pară posibilă și plăcută, pe alocuri. Când puteți face asta, sunteți în măsură să alegeți tipul de muncă potrivit cu starea de spirit din acel moment.

Armata a trecut, dar de tomberon nu am scăpat. În viața de familie, am două task-uri principale: piața și gunoiul. La piață, mă simt ca peștele în apă. De mai bine de 20 de ani, în fiecare marți dimineață, chiaun de somn, scot tomberonul în stradă. În cei peste 20 de ani de târâit gunoiul prin curte, estimez că rateurile în această activitate nu depășesc degetele de la o mână.  Uneori, mă mai și distram privind la dulăii mei, doi ciobănești de Bucovina, care, după ce mă vedeau cu tomberonul, nemișcați, așteptau cu interes sosirea gunoierilor la poartă și porția de hârâială.

Această îndatorire o fac fără mare plăcere și fără a avea vreo constrângere, de genul arestului din armată. Practic, am trecut de la o disciplină impusă la autodisciplină, la conștiinciozitate. Unii psihologi sunt de părere că trăsătura definitorie a oamenilor de succes este conștiinciozitatea. Și ca manager, dacă vrei să ai o echipă performantă alături de tine, mai trebuie să plimbi și tu tomberonul, nu doar să monitorizezi task-urile dificile sau neplăcute.

Totuși, dacă vi se oferă în mod repetat o muncă care nu vă place, în care partea neplăcută este majoritară, cred că e cazul să faceți o schimbare.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close