Consultant fiscal: Două scenarii pentru dezastru, în noul Cod fiscal

În opinia consultantului fiscal Gabriel Biriș, partener în cadrul biroului de avocatură Biriș Goran și ex-secretar de stat si coordonator al Departamentului de Legislație Fiscală din Ministerul Finantelor, în Guvernul Cioloș, printre modificările fiscale anunţate săptămâna trecută se numără cel puțin două care ar putea avea efecte dezastruoase asupra economiei naționale.

Primul scenariu apocaliptic se referă la faptul că regimul microîntreprinderilor este obligatoriu pentru toate companiile și nu se poate opta pentru plata impozitului pe profit. Gabriel Biriș (foto) atrage atenția că o astfel de măsură a mai existat în 2012 și nu a rezistat, dintr-un motiv cât se poate de simplu: afectează negativ investițiile noi greenfield. „Acestea nu vor putea să deducă cheltuielile făcute în perioada de investiție, ceea ce este inacceptabil. Nu poți să spui asta unui investitor mare, fiindcă se duce în altă parte cu investiția. Este păcat că se revine la filozofia păguboasă a domnului (Florin) Georgescu, care este convins că toți antreprenorii sunt niște hoți, care pun pe cheltuieli tot felul de chestii, că să nu plătească impozit”, scrie Gabriel Biriș, într-o postare pe Facebook.

Potrivit acestuia, soluția este simplă: „fie lasă așa cum sunt condițiile pentru a opta (capital social minim 45.000 de lei), fie măresc pragul pentru capitalul social care permite opțiunea. Altfel, e ca și cum am spune că nu suntem interesați să atragem investitori în producție, în România. În plus, măsura afectează existența companiilor de tip holding, ceea ce este în contradicție cu încurajarea de până acum a înființării holdingurilor în România și nu pe alte coclauri”.

Gabriel Biriș consideră că al doilea NO GO este lipsa măsurii tranzitorii cu privire la majorarea salariului brut. „În lipsa unei formule, fiecare va face cum crede de cuviință, ceea ce în mod sigur va crea victime colaterale, ceea ce nu este acceptabil. Nu trebuie lăsată la voia întâmplării o măsură care poate afecta angajatul. Chiar dacă majoritatea angajatorilor vor ajusta salariul brut pentru a păstra netul angajaților, vor exista, în mod sigur, și excepții, iar oamenii vor avea de suferit, ceea ce este inacceptabil. În lipsa unei formule date în lege, și procesul de administrare al ajustării va fi mai costisitor: trebuie semnate acte adiționale pentru câteva milioane de contracte de muncă în derulare”.

În plus, a observat consultantul fiscal, la salariile mici va exista inevitabil tendința ca majorarea deducerii personale să fie luată în calcul la calculul noului brut, ceea ce face ca beneficiarul creșterii deducerii să fie angajatorul și nu – așa cum ar fi normal – angajatul. „Dacă aș fi avut vreun motiv să consider că această ajustare nu poate fi făcută prin lege, nu aș fi propus niciodată această măsură (mutatul contribuțiilor)”.

În ceea ce privește modificarea contribuțiilor sociale obligatorii, Gabriel Biriș crede că „avem un joc cu sumă zero”. „CAS și CASS cresc, dar creșterea este compensată de scăderea de la 16 la zece la sută. Dacă se pleacă de la netul actual (fără a lua în calcul deducerile personale crescute) și se face gross-up, totalul cumulat impozit + contribuții este la fel ca acum, ceea ce face ca total cost angajator să rămână la fel. Rămâne doar problema de comunicare”.

Gabriel Biriș vede și câteva categorii de contribuabili „pentru care Moș Crăciun vine mai devreme”: PFA/PFI/DA, pentru care CAS și CASS scad semnificativ (pentru că noile procente se vor aplica la salariul minim, indiferent de venit), la fel și impozitul pe venit, și microîntreprinderile, atât prin majorarea plafonului de la 500.000 la un milion de euro (se lărgește sfera de aplicare), cât și prin faptul că regimul va fi disponibil și pentru consultanță și management.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close