Contorizarea inteligentă, primul pas spre eficiența energetică

Primul și cel mai important pas pentru economia de energie și creșterea eficienței energetice în companie este legat de cunoașterea consumului existent. Dacă nu poți măsura, nu poți îmbunătăți!

Lucian Anghel

Fondator și CEO @ EnergyPal România

Contorizarea inteligentă reprezintă soluția modernă de monitorizare a consumurilor de energie, înregistrând și transmițând la distanță datele de consum cu o frecvență care poate fi prestabilită și, totodată, de memorare a informației de consum și a altor parametri, o perioadă îndelungată.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Diverse studii dovedesc că economia medie realizată de operatorii economici prin contorizarea inteligentă a energiei consumate poate fi de până la 30 la sută, cu o economie medie de 12 la sută.

Contorizarea inteligentă, adică instalarea contoarelor de monitorizare a consumurilor de la distanță, reprezintă un mare avantaj în special datorită faptului că toate contoarele inteligente sunt capabile să transmită datele instant, ceea ce permite o administrare mai bună a planurilor tarifare.

Dacă ne referim la aspecte privind eficiența energetică, se poate obține nu doar reducerea costurilor, ci mai ales posibilitatea de a efectua calcule de bilanț energetic și detectarea unor încărcări nemăsurate și a erorilor de măsurare. Un lucru util îl reprezintă și faptul că se pot detecta pierderile de energie, pierderi ce pot indica o defecțiune viitoare.

Pe baza monitorizării consumurilor, utilizând contoarele inteligente, se pot face estimări de consum, precum și reduceri ale consumurilor de energie electrică.

Prin implementarea de soluții complete de management al energiei, se poate obține atât reducerea costurilor cu energia, cât și îmbunătățirea eficienței energetice în diferite aspecte, cum ar fi:

  • Îmbunătățirea eficienței energetice în instalațiile industriale, prin alocarea consumului de energie și a costurilor pentru fiecare sarcină;
  • Realizarea ușoară a calculelor de bilanț energetic și instalarea de alerte pentru a se detecta încărcări nemăsurate, eventuale erori de măsurare, precum și eficiența și starea transformatoarelor;
  • Detectarea pierderilor de energie, utilă atât pentru economisirea de energie, cât și pentru întreținere preventivă;
  • Prevenirea vârfurilor de sarcină și reducerea factorului de putere de la suprataxare, de la nivel de instituție și până la nivelul de încărcare;
  • Calculul liniei de bază de consum de energie, normalizat la condițiile de exploatare și de mediu (cum ar fi temperatura sau o anumită sarcină de lucru), pentru a permite implementarea corectă a măsurilor de economisire a energiei și a echipamentelor cu eficiență energetică ridicată.

Montarea contorelor inteligente este utilă tuturor companiilor care doresc să realizeze o eficientizare energetică și, apoi, cel mai important, să o monitorizeze, pentru a se asigura că se menține în limitele stabilite. În acest scop, există echipament și software-ul aferent pentru monitorizarea de la distanță. Prin contorizarea inteligentă, se dorește, conform Directivei 2020, ca statele membre ale Uniunii Europene să asigure implementarea unor sisteme de măsurare inteligentă, care să contribuie la participarea activă a consumatorilor pe piața furnizării de energie electrică.

DESPRE ENERGYPAL

Fondatorul brandului EnergyPal, dipl. ing. Lucian Anghel, are experiență în operarea și mentenanța clădirilor de peste trei milioane de metri pătrați, în România. Experiența acumulată în 15 ani de facility management a condus la realizarea conceptului EnergyPal de eficiență energetică, prin care clienții beneficiază de cele mai eficiente soluții de reducere a costurilor de operare a clădirilor. Echipa EnergyPal este constituită din personal cu experiență de peste opt ani în facility management și asistență tehnică. Personalul este specializat în domeniile luminotehnică, instalații termice, climatizare, automatizări, izolații, mentenanță, smart metering. Soluțiile și tehnologiile folosite au ca rezultat reducerea costurilor de operare ale beneficiarilor, ceea ce permite finanțarea soluțiilor din economiile realizate.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close