Cum a ajuns un român să conducă un departament la cea mai mare bancă din Europa

Primele zile de după BAC sunt perioada în care majoritatea absolvenților își definitivează traiectoria pentru următorii trei, patru ani, sau chiar pentru toată viața. Unii tineri știu de la 15 ani că vor să se îndrepte către o carieră în medicină, drept sau arhitectură, iar așteaptă ca, sub presiunea ceasului ce măsoară timpul rămas până la admiterea la facultate, să decidă ce vor face mai departe.

A doua variantă este și începutul poveștii de succes a unui tânăr român care a aplicat pe ultima sută de metri la o universitate din Marea Britanie, la un program ce i-a deschis o mulțime de posibilități. Vlad Stoian ne spune povestea unui absolvent de liceu nehotărât și puțin supărat pe sistemul de învățământ din România.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

„Când am decis să plec, m-a mânat mai mult ideea de plecare decât de a mă duce undeva anume. Nu aveam un obiectiv. Am vrut mai degrabă să mă-ndepărtez de o experiență neplăcută cu sistemul de învățământ din țară”. Nu e de mirare că tot mai mulți tineri se gândesc să plece la studii în afară – multe școli din țară nu au resurse și metode pedagogice adaptate la generațiile tinere, iar în cazul lui Vlad, atitudinea afișată de supraveghetori și modul de organizare a examenului de Bac l-au făcut să se gândească să urmeze o facultate în străinătate.

„Imediat după primirea notelor, am aplicat, cu ajutorul unui consilier EDMUNDO, la un program BA Business, oferit de University of Portsmouth. A fost, practic, cel mai general program de licență de business pe care poate să-l urmeze o persoană care nu știe ce să facă cu viața ei, dar avea să mă lanseze în cariera pe care o am acum”, spune Vlad Stoian.

Pentru el, primul pas a fost să înceapă Business Studies, un program de tip „sandwich”, adică trei ani mergi la facultate și un an lucrezi într-o companie. În primii doi ani a fost la cursuri, în anul III a lucrat într-o bancă în Londra, iar în anul IV s-a pregătit pentru licență. La momentul respectiv, universitatea avea o listă de companii la care puteai aplica, dar era responsabilitatea fiecărui student să-și găsească un job.

Cum nu avea posibilități financiare, Vlad a lucrat part-time, pe toată durata studiilor, în departamentul de Marketing al universității, pentru a-și acoperi cheltuielile lunare. „Am muncit pe parcursul studiilor ca să mă întrețin, pentru că nu aveam bani de chirie de acasă. Am fost marketing officer la universitate, unde veneau părinți și potențiali studenți la Open Days, îi ghidam prin campus și răspundeam la întrebări legate de universitate. În anul IV, după experiențele profesionale din anul III, țineam discursuri la universitate despre cum poți găsi un job și despre tranziția de la viața de student la viața profesională”, adaugă Vlad.

Care a fost experiența primului job full-time?

Dacă pentru unii părinți și elevi notele de la bacalaureat însumează totalul cunoștințelor și aptitudinilor pe care le poate avea un tânăr, ambiția nu poate primi note. Dorința de a-și croi un drum și-a spus cuvântul, iar anul III i-a schimbat viața. „În anul II am început să aplic la joburi pentru anul următor, anul sandwich. Nu știam ce vreau, dar am aplicat la Mattel, la Peugeot și Lloyds Banking Group, cea mai mare bancă din Marea Britanie. Am primit oferte de la toate trei. Prima a venit de la Lloyds, am acceptat-o și am plecat în Londra pentru un an, unde m-am îndrăgostit de oraș. La scurt timp, au venit și celelalte oferte, și nu pot să nu mă gândesc și acum: cum ar fi fost dacă mergeam la Mattel sau Peugeot? Viața mea ar fi fost atât de diferită. Poate aș fi lucrat în marketing, poate nu în Londra”.

Prima jumătate a anului din perioada sandwich și-a petrecut-o în departamentul de prevenire a fraudei de la Lloyds. Pe ordinea de zi avea analiza de date, optimizarea proceselor, găsirea unor modalități de a modifica algoritmii de indentificare a activităților frauduloase. „A fost interesant, dar am vrut să încerc și altceva, așa că m-am gândit: dacă până acum am fost pe retail banking, de ce să nu caut un job în investment banking? Am aplicat la toate băncile de investiții și am acceptat o ofertă de la o bancă europeană, una dintre cele mai mari bănci din lume, unde am făcut un internship de trei luni. Ulterior, m-am întors la facultate cu o înțelegere mai bună a ceea ce vreau să fac și m-am concentrat pe finanțe. Am reușit să-mi schimb cursul datorită flexibilității profesorilor, pentru ca apoi, în septembrie, să primesc o ofertă pentru un job full-time”, spune Vlad.

Vlad este studentul nehotărât de ieri, care astăzi conduce o echipă de strategie și consultanță internă la una dintre cele mai mari bănci din lume. Inițial, a făcut parte din departamentul de operațiuni, unde, pe scurt, se ocupa mai mult de procesele interne și de infrastructura care permite băncii să funcționeze. „Jobul era interesant. Prin el am învățat tot ce trebuia să știu despre mediul bancar. După opt luni am reușit să automatizez procesele existente și am început să mă concentrez pe proiecte și provocări noi”.

Așa că, după un an în organizație, Vlad s-a îndreptat către un rol nou. Din fericire, compania oferă flexibilitate angajaților, mai ales celor care demonstrează inițiativă. „Când am început stagiul de practică în 2012, din 30 de interni, eram singurul student care nu venea de la o universitate din Grupul Russel (consorțiu de universități de top din Marea Britanie). Deși în UK se pune accent pe backgroundul academic și, de multe ori, ești întrebat unde ai studiat?, odată intrat în organizație, am văzut multă flexibilitate, mai ales în momentul în care am decis să mă mut din departamentul de operațiuni către un rol de consultanță”.

Vlad conduce acum o echipă al cărei scop este acela de a defini și executa strategia diferitelor părți componente ale băncii. „Echipa mea redefinește structura departamentului legal al băncii decide unde vrem să avem amprenta geografică, în funcție de costuri și de disponibilitatea oamenilor, de câți avocați vom avea nevoie și care este structura organizațională optimă etc.”.

Sfat pentru absolvenții care se înscriu la Spot Admissions și pentru părinții lor

E firesc ca orice tânăr sau părinte să poată vedea cum eforturile de a studia în străinătate se materializează într-o carieră de succes, crede Vlad Stoian. „Dar primul job, cu siguranță, nu va fi cel pe care îl vei avea trei ani mai târziu. Trebuie să înțelegi că ofertele de joburi din ultimul an de facultate și primii ani pe piața muncii sunt meniți să te ducă spre oportunități. Nu trebuie să te aștepți la cariera ideală din prima zi. Și, dacă îți păstrezi opțiunile deschise, oportunitățile sunt aproape nelimitate. Este important ca mereu să te întrebi: sunt în locul potrivit?, este asta direcția pe care vreau să o urmez?, pentru a vedea dacă ceea ce faci coincide cu planul tău pe termen lung”.

Aceasta este doar una dintre poveștile de succes ale tinerilor care au urmat o universitate în străinătate. Și alții pot urma același drum dacă se înscriu la evenimentul Spot Admissions, în 10 și 11 iulie. Dosarul trebuie să conțină adeverința de Bac/licență și foaia matricolă. Candidații pot afla pe loc dacă sunt admiși, iar pe parcursul întregului proces de admitere au suportul gratuit al consilierilor EDMUNDO.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close