Cum să-ţi construiești o carieră în IT

Să începi o carieră în IT este ușor, dar, în același timp, și dificil. Ajută mult dacă ai studii în domeniu: un liceu de informatică, o facultate de profil, care te pornesc la drum cu cunoștinţe de bază, pe care poţi începe să îţi clădești cariera.

Sebastian Cornea

Railway Automation Department Manager @ evoline

Cei care nu au aceste studii nu trebuie să renunţe. Va fi mai greu, dar nu imposibil. Există o sumedenie de cărţi de profil, cursuri și training-uri online, și nu numai, pe care le pot folosi pentru a ajunge sau chiar depăși nivelul unor absolvenţi de facultate de profil. Să nu uităm că marea majoritate a facultăţilor durează doar trei ani și se fac și cursuri care nu sunt de prea mare ajutor pentru IT. Un pas important, înainte de angajare, este participarea în internship-urile organizate de companiile IT. Este un prilej ideal de a testa ce înseamnă să lucrăm într-un proiect IT, de a învăţa care sunt procesele și metodologiile folosite și, nu în ultimul rând, de a afla mai multe despre compania în sine. Majoritatea lor oferă programe de internship sau training intensiv, în urma cărora o bună parte dintre participanţi primesc o ofertă de angajare.

Alegerea companiei în care vrem să facem primii pași în carieră este vitală. Este important ca valorile noastre personale să coincidă, cât mai mult posibil, cu valorile companiei în care dorim să lucrăm. Următorul pas este să ne informăm în legătură cu domeniile în care activează, tipurile de proiecte sau produse pe care le dezvoltă și mediul de lucru. Putem face asta discutând cu angajaţi ai companiei sau punând întrebări oportune la interviu. Nu în ultimul rând, este util să aflăm care este politica firmei în legătură cu managementul performanţei, politica de training-uri și cum sprijină angajatul în dezvoltarea carierei. Odată angajat, începe partea dificilă – trebuie să dovedim de ce suntem în stare și să progresăm.

Prima lună

Acum aflăm regulile și procedurile companiei. Cu cât ea este mai mare, cu atât sunt mai multe lucruri de asimilat. Evident, doar luarea la cunoștinţă nu este de ajuns. Trebuie să le și respectăm și folosim. În această perioadă, cunoaștem și colegii de echipă. Deși multe firme desemnează un coach, care se va ocupa de noi în perioada de început, putem să ne alegem un mentor de la care credem că am putea învăţa multe. Coach-ul și mentorul pot fi una și aceeași persoană. Dacă avem un plan de training, vom începe să-l realizăm prin studiu individual și participarea la training-urile organizate de companie.

Primele trei luni

De obicei, ele coincid cu perioada de probă. Este important să continuăm să ne concentrăm pe învăţare, pe participarea la training-urile organizate, atât de soft skills, tehnice, cât și cele specifice proiectului. Dacă ni se atribuie un proiect, această perioadă este util să fie folosită la familiarizarea cu proiectul și realizarea unor task-uri ce contribuie la atingerea obiectivelor proiectului. După această perioadă, companiile încep să-i ia mai în serios pe nou veniţi, în funcţie de realizările lor. De cele mai multe ori, are loc și o evaluare formală a performanţei și verificarea progresului din planul de training.

Primul an

Obiectivul cel mai important ar trebui să fie devenirea unui membru de bază al proiectului ce ne-a fost atribuit. Poate fi atins prin realizarea de task-uri simple, în mod independent, iar pe celelalte – cu ajutor tot mai puţin. Vom continua să studiem, chiar și în timpul liber. Există o diferenţă între performanţa celor care studiază în plus, faţă de cei ce nu o fac. Primii progresează mai repede în carieră. După primul an, cel mai probabil, există o nouă evaluare a performanţei, moment în care ar trebui stabilite și obiectivele de dezvoltare ulterioară. Deja am putea avea o idee conturată despre dezvoltarea carierei, pe termen mediu, cel puţin, dacă ne dorim un drum mai “tehnic” sau tindem spre o carieră în management.

Departamentul Railway Automation, din evoline, sprijină tinerii care doresc să înceapă o carieră în IT, prin organizarea de internship-uri. Ulterior, cei mai mulţi studenţi sunt angajaţi part-time și trec printr-un proces de învăţare ce ţine până la terminarea facultăţii. În această perioadă, sunt de ajutor proiectelor în derulare, prin realizarea unor task-uri relativ simple, ce-i sprijină în familiarizarea cu domeniul automatizărilor feroviare. Colegii angajaţi cu normă întreagă trec prin stadii de training de trei până la șase luni. Uneori, sunt chiar detașaţi la client, în străinătate, pentru a putea învăţa, direct de la sursă, particularităţile proiectului. Datorită domeniului feroviar, cei care încep la noi au șansa să își dezvolte o carieră, să devină membri importanţi în dezvoltarea de produse specifice, folosite la nivel mondial.

articol publicat în sb.business – ediţia de primăvară 2013

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close