Cum va arăta economia României în 2017

Economia României va crește și în 2017, însă mai puţin ca anul trecut, pe fondul temperării consumului intern şi al riscurilor externe, relevă un sondaj realizat de KeysFin în rândul oamenilor de afaceri din toate sectoarele de activitate. Barometrul privind aşteptările economice arată un optimism moderat pentru 2017, condiţionat de provocările de ordin fiscal-bugetar şi de evoluţia economică mondială.

După un an 2016 în care consumul a fost principalul motor al creşterii economice de peste 4,1 la sută, evoluţia economică din 2017 este privită în registru pozitiv, însă rezervat, de majoritatea investitorilor. Chiar dacă măsurile de relaxare fiscală, de la reducerea TVA la 19 la sută la eliminarea mai multor taxe şi impozite, alături de creşterea salariului minim pe economie, de la 1 februarie 2017, ar trebui, teoretic, să stimuleze suplimentar consumul, cei mai mulţi oameni de afaceri sunt circumspecţi în legătură cu continuarea ritmului accelerat de creştere economică.

53 la sută dintre managerii chestionaţi de KeysFin estimează o creştere a PIB-ului între 4-4,1 la sută, 28 la sută dintre ei văd o evoluţie între 4,2 şi 5 la sută, în timp ce 13 la sută cred că PIB va creşte cu mai puţin de patru la sută. Șase la sută dintre cei chestionaţi au evitat să răspundă, pe motiv că, în prezent, sunt prea multe necunoscute în descifrarea evoluţiei economiei din 2017. Temperarea creşterii economice a fost semnalată, de altfel, de ultimele date publicate de Institutul Naţional de Statistică. În trimestrul al III-lea, avansul economic s-a temperat la 4,4 la sută faţă de aceeaşi perioadă din 2015, după ce, în trimestrul anterior, PIB crescuse la nivel anual cu șase la sută.

Cei mai mulţi manageri (62 la sută) estimează că marile provocări din 2017 vor fi o temperare a creşterii consumului, 43 la sută s-au referit la incertitudinile legate de evoluţia economică mondială, 37 la sută se gândesc la posibilele măsuri fiscale, iar 24 la sută indică o potenţială creştere a inflaţiei. Investitorii au mai trecut la acest capitol, printre altele, evoluţia principalelor valute şi blocajul financiar persistent. “Temperarea consumului trebuie pusă în legătură directă cu stimulii fiscali. În 2016, cota generală a TVA a fost redusă de la 24 la 20 la sută, iar cea la alimente a coborât la nouă la sută. Măsurile s-au regăsit în consum, care a accelerat puternic. Scăderea cu un punct a TVA, de la 1 ianuarie, creşterea salariului minim şi reducerile de taxe şi impozite promise de noul guvern nu vor mai influenţa la fel de mult consumul”, spun analiştii de la KeysFin.

Potrivit acestora, este greu de crezut că apetitul de consum al românilor va mai atinge nivelul record de anul trecut, mai ales şi că aşteptările inflaţioniste sunt semnificative. “Creşterea salariului minim de la 1 februarie va pune presiune pe companii şi nu este exclus ca debuşeul să fie regăsit într-o creştere generală a preţurilor. Presiunile inflaţioniste vor fi accentuate şi de posibila creştere a importurilor, pe fondul ofertei limitate de pe plan intern”, spun cei de la KeysFin. Potrivit analiştilor, rata inflaţiei în 2017 ar urma atingă nivelul de 2-2,1 la sută.

Cum va evolua leul în 2017

Potrivit barometrului privind percepţia investitorilor asupra mediului de afaceri, cei mai mulţi investitori (76 la sută) estimează că moneda naţională va rămâne predictibilă în 2017. Euro va fi cotat între 4,45-4,55 lei, cu mici fluctuaţii în primăvară şi în toamnă. 22 la sută văd moneda naţională peste pragul de 4,6 lei/euro, în timp ce restul evită să comenteze. Cei mai mulţi investitori se declară convinşi că BNR va reuşi să ţină moneda naţională în frâu şi că, din punct de vedere al riscului valutar, acesta va rămâne controlabil. Asta dacă politica fiscal-bugetară a Guvernului şi evoluţiile externe se vor situa în limitele aşteptate.

Întrebaţi despre măsurile pe care le-ar solicita guvernanţilor în 2017, pentru a asigura stabilitatea economică şi a impulsiona business-ul autohton, oamenii de afaceri vorbesc, în primul rând, despre predictibilitate. Să avem un Cod Fiscal bătut în cuie, care să nu mai sufere modificări săptămânale, este principala cerinţă. Investitorii invocă și necesitatea reducerii birocraţiei în aparatul de stat şi a stimulării activităţii economice prin investiţii durabile, mai ales în infrastructură. “Chiar dacă PIB a crescut cu câte 8-9 miliarde de euro pe an, veniturile statului au rămas constante, la 23 de miliarde de euro. Presiunile de ordin fiscal şi salarial vor afecta puternic bugetul de stat, asta dacă nu se vor găsi soluţii de eficientizare a cheltuielilor bugetare. Guvernul va avea de ales între a face reforme, pentru a-şi putea onora promisiunile, sau a-şi extinde sursele de finanţare. În ultimii cinci ani, autorităţile au împrumutat de la bănci echivalentul a 20 de miliarde de euro. Cam cât am împrumutat de la FMI şi BM pentru a ieşi din criză. E nevoie de investiţii care să genereze oportunităţi de dezvoltare, în special în sectorul infrastructurii, sector care afectează competitivitatea României. Construcţia de autostrăzi şi reabilitatarea reţelei de transport pe calea ferată trebuie să devină prioritare”, afirmă analiştii de la Keysfin.

Oamenii de afaceri evidenţiază şi necesitatea simplificării documentaţiei pentru accesul la fondurile europene, și insistă pe găsirea unor mecanisme de stimulare eficiente, dar mai ales de control al modului în care sunt cheltuiţi banii de la Uniunea Europeană.

Riscurile externe, în prim-plan

Dacă în barometrul de opinie anterior, realizat în iulie 2016, investitorii remarcau mai ales provocările de ordin intern, în ediţia de iarnă a acestuia, în prim-plan au revenit riscurile externe. Brexit şi planurile noii administraţii Trump sunt cel mai des invocate de investitori, care remarcă şi peisajul politic european, în care tonurile extremiste prind tot mai mult contur. “Impactul alegerilor din Franţa, Germania şi Olanda, alături de evoluţia economiei italiane, acolo unde riscurile bancare sunt în creştere, sunt în prim-plan în 2017. În discuţiile avute cu oamenii de afaceri, aceştia au invocat şi instabilitatea economică din China. În plus, principalul exportator al lumii ar putea fi afectat de măsurile protecţioniste promise de Donald Trump, care ar putea fi urmate şi de alte ţări”, arată analiştii de la KeysFin.

Barometrul KeysFin privind economia românească a fost realizat între 1-30 decembrie 2016, pe un eşantion reprezentativ de 150 de firme din diverse domenii de activitate, de la comerţ la servicii financiare, agricultură, energie, confecţii, IT. KeysFin oferă servicii de business information şi credit management dedicate mediului de afaceri, de la rapoarte de credit, monitorizare, analiza competiţiei, la studii şi analize de sector necesare companiilor care doresc să dezvolte un business sănătos. KeysFin deţine şi aplicaţia KeysFin Mobile, prin intermediul căreia utilizatorul poate accesa informaţii de contact, situaţii financiare, indicatori şi informaţii juridice de la peste un milion de companii şi PFA active din România.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter