Deficitul de forță de muncă pe piața floristică din România: 10.000 de oameni

Piața floristică din România este în continuă dezvoltare, cu o creștere anuală de circa zece procente, ceea ce creează o nevoie tot mai mare de forță de muncă.

Conform FlorideLux.ro, unul dintre cei mai mari retaileri de aranjamente florale și cadouri online și offline din România, deficitul de forță de muncă în floristică este de circa 10.000 de oameni, atât pentru afacerile existente, cât și pentru cele în curs de dezvoltare.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Potrivit datelor companiei, la nivelul întregii industrii sunt estimate 25.000 de persoane care activează ca florist, cu pregătire în domeniu sau fără, inclusiv freelanceri. Evoluția este una pozitivă, în special în zona celor cu studii, însă nu acoperă cererea de forță de muncă de pe piață. „Piața floristică este în continuă dezvoltare, prin urmare și nevoia de persoane calificate crește de la an la an. Deficitul este mare, în special de forță de muncă pregătită, care poate face față volumului de muncă asociat meseriei de florist. Oricine, indiferent de specializare, se poate califica în urma cursurilor pentru a deveni florist, dacă este pasionat de domeniu și are înclinații artistice”, declară Marius Dosinescu, CEO și fondator FlorideLux.

Conform datelor oficiale, pe piața locală sunt înregistrate peste 8000 de firme ce activează în domeniu, dintre care peste 1.400 au sediul în București. În România nu există școli profesionale care să pregătească forța de muncă și se apelează în special la formatori sau companii care oferă cursuri de pregătire profesională, ce permit dobândirea cunoștințelor și obținerea unei diplome pe baza cărora cursantul poate profesa în acest domeniu. „Angajatorii vor forță de muncă adecvată, calificată, dar nu doresc să investească în pregătirea acesteia. Mulți dintre cei care vor să lucreze în acest domeniu nu au experiență sau bani pentru a se forma și astfel se creează un cerc vicios”, spune Bianca Preda, business manager în cadrul agenţiei de training Creative Business Management.

Anul acesta, FlorideLux.ro și Creative Business Management au lansat un program de training dedicat celor care își doresc o pregătire profesională în acest domeniu. Programul este cel mai complex lansat până în prezent pe piaţa din România și singurul care oferă o perspectivă de business în domeniu. Cursurile sunt structurate în module care durează circa un an. Cei care vor să se înscrie pentru modulele de început trebuie să aibă studiile minime de zece clase finalizate. Accesul la modulele următoare se face pe baza unei testări de către formatorul de formare profesională.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close