Deloitte Fast 50: Două companii din România, în topul firmelor cu cea mai rapidă creștere din Europa Centrală

Trencadis și Mondly apar în ediția din 2018 a clasamentului Deloitte Fast 50 pentru Europa Centrală și de Est, la categoria principală, Technology Fast 50, respectiv la categoria Rising Stars. Peste 20 de business-uri din România au intrat în competiția din acest an, care recunoaște cele mai dinamice companii de tehnologie din Europa Centrală.

Compania Trencadis, specializată în soluții software pentru mediul guvernamental și de afaceri, ocupă cea mai bună poziție dintre afacerile din România. Este pe locul 13 în topul Fast 50, cu o rată de creștere a veniturilor de 730 la sută. Este al patrulea an în care compania intră în top. Fondată în 2007, își desfășoară activitatea în București, Cluj-Napoca, Baia Mare și Oradea, și a avut o cifră de afaceri de 5,96 de milioane de euro, în 2017.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Compania de învățare de limbi străine Mondly, care a creat o platformă ce folosește tehnologii de ultimă oră, precum chatbots cu recunoaștere vocală, realitate augmentată și virtuală, pentru a ajuta utilizatorii să învețe limbi străine, a intrat în categoria Rising Stars, care oferă recunoaștere business-urilor mai tinere, cu minimum trei ani de activitate și venituri de cel puțin 30.000 de euro, care sunt ineligibile pentru categoria principală Fast 50, dar au creșteri atât de puternice, încât au șanse mari să intre în top în anii următori. Fondată în 2013, Mondly este inclusă pentru prima dată în programul Fast 50 și se află pe locul al șaptelea între cele zece companii Rising Stars, cu o rată de creștere a veniturilor de 854 la sută.

Odată cu ediția din acest an, Deloitte CE Technology Fast 50 a atins un nou record al ratei medii de creștere a companiilor din top, de 1.290 la sută, între 2014 și 2017. Este al treilea an consecutiv în care rata de creștere a trecut de pragul de 1.000 la sută.

Topul Fast 50 din 2018 este condus de două companii din Cehia, care s-au aflat și anul trecut între primele cinci. Câștigătorul de anul acesta este producătorul de imprimante 3D Prusa Research, care are o rată de creștere de 17.118 la sută, urmată de portalul de rezervări de zboruri Kiwi.com, câștigătorul anului trecut, cu o rată de creștere de 14.377 la sută. Pe locul al treilea se află Q Software, un furnizor de soluții digitale din Croația.

Pentru a fi eligibile pentru principala categorie Fast 50, companiile ce activează în domeniile hardware, software, fintech, telecomunicații, media, tehnologie de mediu și sănătate, trebuie să îndeplinească mai multe criterii financiare, printre care un venit minim de 50.000 de euro în primii trei ani și un venit operațional în anul curent de cel puțin 100.000 de euro, să aibă sediul central în Europa Centrală și să dezvolte sau să producă tehnologii patentate sau să dețină proprietate intelectuală patentată.

Companii din zece țări sunt prezente în top, iar Polonia conduce din punctul de vedere al numărului de companii prezente în Fast 50, cu 18 poziții, urmată de Lituania, cu opt companii, și Croația și Cehia, cu șapte. Companiile din sectorul soluțiilor software domină topul, cu 32 de poziții, urmate de cele din media și divertisment, cu 11 companii, și hardware (șapte).

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close