Departamentul de Stat al SUA: Mediul de afaceri din România s-a complicat în ultimul an

Din 2017, schimbările frecvente de guvern din România au dus la modificarea rapidă a politicilor ceea ce a determinat complicarea mediului de afaceri, se arată într-un raport despre climatul de business din România, publicat de Departamentul de Stat al SUA.

Potrivit documentului, deşi înainte de adoptarea unui act legislativ sunt necesare consultări cu părţile implicate şi studii de impact, această cerinţă a fost urmărită în mod inegal şi entităţile publice, în general, nu efectuează studii de impact amănunţite. România a făcut eforturi semnificative pentru a combate corupţia, dar această rămâne o provocare în continuare. În plus, punerea în aplicare inconsistentă a legislaţiei actuale, inclusiv a prevederilor referitoare la protejarea drepturilor de proprietate intelectuală, constituie un alt factor ce descurajează investiţiile, se mai arată în raport, scrie Agerpres. „Atragerea şi păstrarea unor investiţii suplimentare va necesita noi progrese în domeniul transparenţei, stabilităţii şi predictibilităţii procesului de elaborare a deciziilor economice, precum şi reducerea procedurilor birocratice netransparente”, avertizează Departamentul de Stat.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Potrivit raportului citat, mediul de investiţii din România oferă o imagine amestecată, iar potenţialii investitori ar trebui să efectueze procedurile de due diligence înainte de a lua în considerare o eventuală investiţie. Chiar dacă ritmul reformelor economice a încetinit, România rămâne lider regional în eforturile destinate combaterii corupţiei la nivel mediu şi înalt. „Cu toate acestea, eforturile de după luna ianuarie 2017 de a submina procurorii anticorupţie din România şi de a slăbi independenţa justiţiei au afectat încrederea investitorilor în angajamentul guvernului față de combaterea corupţiei”.

Raportul susţine că decizia Guvernului român de a transfera plata contribuţiilor sociale de la angajator la angajat a afectat negativ toate companiile, prin costuri administrative suplimentare rezultate ca urmare a renegocierii şi înregistrării noilor contracte de muncă. În plus, vânzarea pachetelor minoritare de acţiuni deţinute de guvern la mai multe companii de stat din sectoare-cheie, precum producţia şi exploatarea energiei, a stagnat după 2014. Guvernul României a slăbit punerea în aplicare a codului de guvernanţă corporatistă în companiile de stat după ce, în decembrie 2017, a scutit mai multe companii de stat de la respectarea acestui cod.

La nivel general, locaţia strategică a României, calitatea de ţară membră a UE, forţa de muncă educată, salariile competitive şi resursele naturale abundente fac din România o destinaţie dezirabilă pentru companiile care vor să dobândească acces pe pieţele din Europa, Asia Centrală şi Orientul Mijlociu. Investitorii americani au descoperit oportunităţi în industria IT, automobile, telecomunicaţii, energie, servicii, sectorul manufacturier, cel al produselor destinate consumatorilor şi sectorul bancar. Raportul complet poate fi găsit aici.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close