Companiile germane din România: Nu ne plângem de fiscalitate, ci de lipsa de predictibitate a fiscalității. E mult mai grav

Mediul de afaceri nu este nemulțumit de nivelul fiscalității din România, ci de lipsa de predictibilitate a cadrului fiscal, ceea ce este mult mai grav, susține președintele Camerei de Comerț Româno-Germane (AHK), Dragoș Anastasiu.

„Punând logica la contribuție, investitorii au nevoie de câteva condiții să facă pașii spre investiții: prima este forța de muncă, a doua este să găsească un cadru fiscal atractiv, întrucât investițiile sunt făcute pentru a face profit. Ei trebuie să aibă încredere în mediul în care investesc”, declară Dragoș Anastasiu (foto), citat de Agerpres.

Potrivit președintelui AHK România, alte domenii importante, la care se uită investitorii, sunt infrastructura, domeniul sănătății și educația. „Ce vedem acum nu transmite neapărat cele mai bune semnale în ceea ce privește încrederea. Aceasta vine din predictibilitate, din semnalele verbale și non-verbale cu privire la investitorii străini, la multinaționale, la bănci, la cei care fac economia să se dezvolte. Nu ne plângem de fiscalitate, ci de lipsa de predictibilitate a fiscalității, ceea ce este mult mai grav”, arată Dragoș Anastasiu.

România poate crește cu zece la sută pe an, în următorii câțiva ani. Gândiți-vă câte putem face doar din turism. Dacă nu, investitorii își vor căuta alte drumuri. Sunt patru milioane de cetățeni români care au găsit drumul spre alte țări. Investitorii de aici nu doresc să plece, ci să rămână, să se dezvolte și să chemăm și pe alții alături de noi.

Dragoș Anastasiu

Președinte AHK România

Membrii AHK se declară îngrijorați de faptul că modificările din Codul Fiscal, anunțate de Guvern, au fost publicate în Monitorul Oficial și vor intra în vigoare la începutul anului 2018. Reprezentanții celei mai mari asociații economice, care reprezintă interesele a circa 600 de companii, subliniază că predictibilitatea, stabilitatea, transparența și statul de drept sunt deosebit de importante pentru a menține încrederea în România ca amplasament investițional. „Modul în care noile măsuri fiscale au fost comunicate insuflă, atât în rândul companiilor germane, cât și al angajaților lor, un profund sentiment de nesiguranță. Companiile se tem de costuri suplimentare, mai ales pentru cele care desfășoară activități în domeniul IT, dar există şi incertitudini legate de planificarea și realizarea viitoarelor politici fiscale. În plus, pentru mediul de afaceri nu este clară utilitatea acestor măsuri, având în vedere necesitatea ajustării costurilor. În principiu, astfel de măsuri structurale, atât de importante, care au repercusiuni asupra întregii economii și asupra populației, nu ar trebui să fie adoptate decât în baza unor studii de impact serioase și în cadrul unui dialog intens și real între Guvern și mediul de afaceri”, susțin reprezentanții AHK.

Companiile germane se numără printre din cei mai mari angajatori din România. Circa 7.500 de companii germane, respectiv cu capital german, sunt active în România – majoritatea în București și în Timiș, Sibiu, Brașov și Cluj. Ele au acum peste 250.000 de angajați. Companiile germane au investit în România, în ultimii 25 de ani, peste 9,2 miliarde de euro (la sfârșitul anului 2016). Exporturile în Germania au însumat, în primele șase luni din 2017, 7,2 miliarde de euro (+18,2 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut), importurile au crescut la 7,3 miliarde de euro (+7,9 la sută). Germania rămâne de departe cel mai important partener economic și comercial (23,1 la sută din totalul exporturilor și 19,9 la sută din importuri).

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close