Economia românească în 2018: anul incertitudinilor

Oamenii de afaceri privesc cu un optimism temperat și chiar cu unele semne de îngrijorare evoluția economică reală a economiei, în acest an. Inflația, deprecierea leului și incertitudinile legate de cadrul fiscal sunt principalele semnale ridicate de mediul de business, în a opta ediție a barometrului semestrial Keysfin, privind perspectivele economiei.

Potrivit rezultatelor Barometrului de opinie, la care au răspuns peste 150 de oameni de afaceri din diverse domenii de activitate, de la comerţ, la servicii financiare, agricultură, energie, confecţii, IT, economia României va continua să crească, în 2018, însă avansul se va tempera semnificativ față de cel înregistrat în 2017.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

54 la sută dintre managerii chestionaţi de KeysFin estimează o creştere a PIB-ului între 4-4,5 la sută, 23 la sută indică un avans economic peste nivelul de cinci procente, în timp ce șapte la sută consideră că PIB-ul va creşte cu mai puţin de patru la sută. 16 la sută dintre oamenii de afaceri chestionați de KeysFin au evitat să răspundă, deoarece consideră că există prea multe incertitudini legate de evoluţiei economiei, mai ales în a doua parte a anului.

Față de barometrul de opinie din iunie 2017, experții de la KeysFin remarcă o creștere a gradului de incertitudine privind perspectivele economiei și scăderea optimismului oamenilor de afaceri. „Codul Fiscal reprezintă principala preocupare a mediului de business. Schimbările semnificative din ultima parte a anului trecut și perspectivele unor noi modificări ridică cele mai mari semne de întrebare. În condițiile unui cadru fiscal instabil, mulți oameni de afaceri și-au amânat planurile de investiții, de extindere a afacerilor, și asta mai cu seamă că provocările de ordin fiscal sunt însoțite și de perspectiva scumpirii semnificative a creditării în România”, explică analiștii de la KeysFin.

Incertitudinile legate de Codul Fiscal se află, astfel, în topul riscurilor pentru economie. Acest aspect este identificat de mai mult de 76 la sută dintre respondenți. Inflația (65 la sută), evoluția leului (53 la sută), criza de pe piața forței de muncă (51 la sută) și scumpirea creditării (38 la sută) sunt menționate, de asemenea, pe lista principalelor riscuri pentru economie. Investitorii menționează la capitolul riscuri pentru economie și „zgomotul” de pe scena politică și o posibilă înrăutățire a situației economice mondiale.

Comerțul, principalul motor al economiei

Evoluția economică pozitivă din primul semestru al anului ar urma să fie impulsionată în primul rând de consum. Întrebați care ar fi, în opinia lor, domeniile care vor performa în acest an, 72 la sută dintre oamenii de afaceri au menționat comerțul. „Creșterile de salarii și pensii vor influența semnificativ acest segment, însă nu în aceeași măsură ca în 2017, având în vedere scumpirile preconizate de producători și comercianți, pe fondul deprecierii monedei naționale”, arată datele barometrului KeysFin.

În contextul creșterii consumului, mare parte dintre oamenii de afaceri (62 la sută) se așteaptă ca și serviciile să înregistreze un avans consistent. În topul domeniilor de activitate ce vor performa în 2018, 34 la sută dintre cei care și-au exprimat opiniile au menționat agricultura, iar 31 la sută au indicat construcțiile. 29 la sută dintre investitori au trecut pe listă turismul, 17 la sută au indicat transporturile iar 12 la sută sectorul IT.

Ce se întâmplă cu leul în 2018

Puseul inflaționist din 2018 va fi influențat, în mare măsură, de evoluția monedei naționale. Întrebați la ce cotație cred că va fi tranzacționat euro în primul semestru, majoritatea investitorilor indică intervalul 4,7-4,75 lei. După ce, în barometrul din iunie 2017, peste 69 la sută dintre investitori vedeau moneda naţională peste pragul de 4,6 lei/euro, fapt confirmat de realitate, acum mai mult de 75 la sută văd euro peste nivelul de 4,7 lei, din primăvara acestui an.

19 la sută dintre investitorii chestionați văd euro în jurul pragul de 4,65 lei, iar șase la sută evită să se pronunțe și consideră că previziunile sunt greu de făcut, având în vedere evoluția prea puțin predictibilă a cursului valutar. Investitorii consideră, pe de altă parte, că aşteptările de creştere a inflaţiei peste estimări şi majorarea deficitelor ar putea determina Banca Națională să continue să înăsprească politica monetară, în acest an.

BNR a luat deja prima măsură. A crescut, zilele trecute, dobânda cheie la doi la sută. „Dincolo de evoluția leului, accesul mai dificil la creditare, după creșterea dobânzilor, ar putea influența semnificativ dinamica economiei, cu rezultate greu de anticipat în acest moment. Mulți investitori cred că deprecierea leului și dobânzile în creștere vor scădea semnificativ apetitul investițional în 2018. Vom avea un an plin de incertitudini”, spun cei de la Keysfin.

Investițiile străine, în pericol

O altă întrebare devenită standard în barometrul Keysfin a vizat măsurile pe care oamenii de afaceri le-ar considera importante pentru ca economia să-și continue evoluția pozitivă în 2018. Cei mai mulți investitori vorbesc despre predictibilitate și insistă pe existența unui cadru fiscal stabil. Oamenii de afaceri indică și necesitatea investițiilor în infrastructură, văzute drept primordiale pentru dezvoltarea investițiilor, mai ales a celor greenfield.

Și impulsionarea atragerii fondurilor europene, prin eliminarea birocrației, și acordarea unor facilități investitorilor interesați să dezvolte afaceri cu impact pe orizontală și care să creeze locuri de muncă, se află printre măsurile propuse de investitori. „Amplificarea aversiunii investitorilor faţă de România, din cauza incertitudinilor crescute privind politicile guvernamentale, trebuie să se afle în prim-planul atenției autorităților”, spun cei de la KeysFin.

Barometrul KeysFin privind economia românească a fost realizat între 10 și 30 decembrie 2017, pe un eşantion reprezentativ de 150 de firme din diverse domenii de activitate, de la comerţ, la servicii financiare, agricultură, energie, confecţii, IT.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close