Efectele „revoluției fiscale”: 1,2 milioane de salariați cu salariile diminuate

Potrivit Blocului Național Sindical (BNS), doar aproximativ 50 la sută dintre angajatorii din mediul economic au operat modificări ale contractelor individuale de muncă pentru compensarea transferului sarcinii contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, iar 24 la sută dintre ei nu au operat vreo modificare a contractelor individuale de muncă, nici măcar pentru un singur contract.

În martie 2018, față de noiembrie 2017, 1.135.418 salariați au înregistrat reduceri ale veniturilor salariale nete: 169.440 dintre ei au suportat integral transferul sarcinii contribuțiilor, 965.978 au suportat parțial transferul sarcinii contribuțiilor, iar 608.781 au primit compensarea transferului sub formă de bonusuri, dar contractele lor de muncă au rămas neschimbate în ceea ce privește salariul de bază brut. Ca urmare, angajatorul poate decide oricând, unilateral, diminuarea sau stoparea acestor forme de remunerare.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Salariații din mediul economic au fost cei mai afectați de această măsură, iar în cazul lor, mecanismele create de Guvern s-au dovedit a fi complet ineficiente, atrag atenția sindicaliștii din BNS. Cu excepția contractelor individuale de muncă modificate ca efect direct al creșterii salariului minim, doar 26 la sută dintre contractele individuale de muncă înregistrate în Revisal au fost modificate astfel încât valoarea salariului net să rămână neschimbat. Datele se referă doar la angajatorii din mediul economic, cei ce înregistrează contractele de muncă în Revisal.

Sursa: Inspecția Muncii

La 31 martie 2018 erau înregistrate 2.196.895 contracte de muncă cu timp complet, cu salariul de încadrare egal cu salariul minim, adică 41,13 la sută din totalul contractelor de muncă cu timp complet. Ca efect al adoptării OUG 79/2017, de la 1 ianuarie 2018, România este singurul stat din Uniunea Europeană în care contribuțiile la asigurările sociale pentru sistemul de pensii și cel de asigurări sociale sunt plătite integral de angajați.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close