eJobs: Aproape un sfert dintre angajații români nu au avut nici o zi liberă, în ultimul an

Mai mult de jumătate dintre angajații din România (57,2 la sută) au avut, în ultimul an, cel mult zece zile de concediu, arată datele unui studiu realizat de platforma de recrutare eJobs.

20 la sută dintre angajații români nu au avut nici o zi liberă și doar 17 la sută și-au luat toate zilele de concediu disponibile într-un an. De altfel, 36,1 la sută dintre respondenți au declarat că, față de anii trecuți, în ultimul an au avut mai puține zile de concediu.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Previziunile pentru această vară sunt însă mai optimiste: 73,9 la sută dintre angajați și-au planificat între cinci și 20 de zile de concediu, în timp ce 13,3 la sută vor avea cel mult cinci zile libere, iar 12,7 la sută vor rămâne toată vara la birou. 60 la sută dintre ei au alocat cel mult 500 de euro pentru vacanță, 28 la sută vor plusa până la 1.000 de euro și mai puțin de 15 la sută sunt pregătiți să cheltuiască între 1.000 și 2.000 de euro sau chiar mai mult.

„Numărul de zile de concediu pe care și le iau românii spune multe despre felul în care reușesc să se împartă între viața de la birou și cea de acasă. Și mai grăitor este comportamentul pe care îl au în vacanțe. Patru din zece angajați români spun că obișnuiesc să lucreze în zilele libere, iar 14,5 la sută petrec cel puțin două ore, zilnic, în acest scop. În cea mai mare parte a cazurilor, vorbim însă despre o percepție greșită pe care o au asupra nivelului de implicare pe care angajatorii îl așteaptă de la ei. Deși, într-adevăr, mai există companii în care nou veniții sunt învățați că orele suplimentare sunt obligatorii și că sarcinile de serviciu nu țin cont de zilele libere, tot mai multe companii și-au asumat un rol de educare și au început să încurajeze și, uneori, chiar să impună angajaților să pună punct sarcinilor de serviciu odată cu terminarea programului de lucru”, declară Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Cu toate acestea, un număr semnificativ de angajați rămân conectați la ce se întâmplă la birou când sunt în vacanță. Mai mult, un sfert din totalul participanților la studiu spun că, atunci când concediul este mai scurt de o săptămână, își aleg destinația în locuri apropiate, ca fus orar, de casă, astfel încât colegii să-i poată contacta oricând. 18 la sută declară că aceasta este o regulă de la care nu se abat niciodată, în timp ce 57 la sută nu iau în calcul acest factor. Întrebați dacă au fost nevoiți să-și întrerupă vreodată concediul și să se întoarcă mai devreme la birou, pentru a rezolva probleme legate de muncă, 42,3 la sută dintre participanți au răspuns „da”.

Email-ul rămâne aproape pentru toți activ. Doar nouă la sută nu îl verifică atunci când sunt în concediu, iar cei mai „silitori” (3,8 la sută) au o frecvență-record de conectare la email – o dată sau de mai multe ori pe oră, în fiecare zi.

Studiul a fost derulat în perioada aprilie-mai, pe un eșantion de 1.300 de respondenți, cu vârste între 18 și 56 de ani. 56,8 la sută dintre ei sunt salariați fără funcție de conducere.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close