eJobs: Companiile din România au pus la bătaie 420.000 de joburi, în primele nouă luni din 2017

În primele nouă luni din 2017, angajatorii din România au căutat să angajeze peste 420.000 de persoane, arată datele eJobs Group, compania care deține cea mai mare platformă de recrutare online din România.

Angajatorii au publicat, în total, 114.000 de anunțuri de angajare pentru a acoperi pozițiile deschise – 40.000 au fost publicate numai în trimestrul trei. Mai mult de un sfert dintre anunțuri au fost pentru locuri de muncă din domeniile vânzări, administrativ-logistic și financiar-contabilitate. Companiile din domeniu au publicat peste 30.000 de anunțuri, din ianuarie până la finalul lunii septembrie, pentru a acoperi în jur de 113.000 de poziții deschise.

Și în trimestrul al treilea, companiile care au căutat cei mai mulți angajați au fost tot cele din vânzări, cu aproape 4.900 de anunțuri pentru circa 18.000 de poziții deschise. La fel de active au fost și cele din domeniul administrativ-logistic, cu 3.600 de anunțuri pentru angajarea a peste 13.000 de persoane în toată țara, dar și cele din alimentație/HoReCa, cu 2.000 de anunțuri pentru aproximativ 7.400 de locuri de muncă. Clasamentul este similar celui înregistrat în ansamblu, în primele nouă luni.

Top 10 angajatori: companii de retail, inginerie sau jocuri video

Cei mai mari angajatori, în funcţie de numărul de anunţuri de recrutare publicate pe eJobs.ro, în primele nouă luni, au fost agenţia de recrutare de personal Adecco, cu 2.062 de anunțuri, dintre care 655 în trimestrul trei, urmată de Lidl (1.117 anunțuri, dintre care 500 în trimestrul trei) și de furnizorul şi proiectantul de servicii tehnologice şi de inginerie Emerson (668 anunţuri, dintre care 210 în T3).

În topul companiilor care au continuat să caute un număr mare de angajaţi în trimestrul al treilea și au continuat strategia de recrutare din prima jumătate de an se mai află retailerul Profi (451 de anunțuri – 246 numai în trimestrul trei), dezvoltatorul de jocuri video Ubisoft, Interbrands, cel mai mare jucător de pe piaţa de distribuţie, şi agenţiile de recrutare de personal APT Resources&Services, Manpower și GI Group Staffing, dar și compania de outsourcing Accenture.

Joburile din domeniul financiar-bancar, retail sau comunicații, cele mai căutate

Şi candidaţii au fost activi. Cei care și-au căutat un job în perioada iulie-septembrie și au aplicat simultan la mai multe posturi scoase la bătaie au depus peste 2,3 milioane de CV-uri. Cei mai mulţi au ţintit agenţiile de recrutare de personal, dar şi sectorul financiar-bancar, retail sau comunicaţii. Adecco a primit 27.086 CV-uri, urmată de BRD – 21.538, Profi – 21.392 de aplicări, RCS&RDS, cu 16.140 de CV-uri, și eMag, cu 14.858.

Concurența cea mai mare a fost pentru posturile propuse de companii precum Zara, UniCredit Bank sau Synevo. La cele șase anunțuri publicate în trimestrul al treilea, retailerul de fashion Zara a primit aproape 12.000 de CV-uri (o medie de 2.000 pentru fiecare anunț), în timp ce UniCredit Bank a avut peste 9.200 de candidați pentru cele 13 joburi disponibile (în medie, peste 700 pentru fiecare anunț), iar Synevo a primit aproape 14.000 de CV-uri pentru 22 de joburi publicate (630 pentru fiecare anunț).

Cei mai mulți candidați s-au orientat tot către poziții de vânzări, unde au fost disponibile și cele mai multe joburi – peste 378.000 de CV-uri depuse la cele 4.900 de anunțuri publicate de companii. La polul opus, angajatorii din IT Software au avut cea mai mai restrânsă plajă de candidați în raport cu numărul anunțurilor – 48.400 de candidați, care au aplicat la circa 1.700 de anunțuri, pe fondul discrepanței dintre cerere și ofertă în domeniu, dar și a strategiilor complexe de motivare și retenție practicate de angajatori, fapt ce restrânge și mai mult oferta de specialiști de pe piață.

„În fiecare dintre primele trei trimestre ale anului 2017, a existat o cerere constantă şi aproximativ egală de candidaţi. Angajatorii au fost extrem de activi, din acest punct de vedere. Numărul de joburi de pe piaţă depăşeşte atât anii de boom economic, anteriori crizei economice, cât şi pe cei din trecutul apropiat. Îmbucurător este faptul că plaja de domenii este una eterogenă, astfel încât există oportunităţi pentru aproape toate specializările, situaţie cu care piaţa muncii nu s-a mai confruntat de mult. La fel de important este şi faptul că nu doar Capitala reuşeşte să mişte lucrurile, ci şi alte mari oraşe, care au reînceput să prezinte un potenţial uriaş pentru cei care îşi caută un loc de muncă”, declară Bogdan Badea, Head of Sales eJobs Group.

Cluj-Napoca, Braşov şi Timişoara, oraşele cu cei mai activi angajatori, după Bucureşti

La fel ca în primele două trimestre, şi în iulie-septembrie, cele mai multe anunţuri au fost publicate de angajatorii din Bucureşti (15.942). Au fost urmaţi de companiile din vestul ţării, respectiv de cele din Cluj-Napoca (3.141 anunţuri), Braşov (1.782), Timişoara (1.725) şi Iaşi (1.655). În aceste oraşe, cei mai căutaţi au fost candidaţii cu competenţe şi experienţă în vânzări, administrativ-logistică, producţie, construcţii şi IT software. Următoarele cinci oraşe din top 10 al celor mai atrăgătoare din punctul de vedere al locurilor de muncă disponibile au fost Oradea (883 anunţuri), Constanţa (875), Sibiu (851), Craiova (667) şi Ploieşti (638).

Lansată în 1999, eJobs este cea mai mare platformă de recrutare online din România, cu peste 3,5 milioane de profesioniști conectați la piața muncii și peste 30.000 de joburi active în orice moment. eJobs Group face parte din grupul media Ringier România, membru Ringier AG.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close