Elveţia prelungeşte un an restricţiile pe piaţa muncii pentru români

Guvernul federal din Elveţia a dispus, miercuri, prelungirea timp de un an a restricţiilor pe piaţa muncii elveţiană pentru cetăţenii români şi bulgari.

În şedinţa desfăşurată miercuri, Guvernul federal de la Berna a luat decizia de principiu privind prelungirea restricţiilor temporare pentru români şi bulgari, iar o ordonanţă executivă în acest sens va fi adoptată la începutul lunii mai, scrie Mediafax. În mai 2017, Guvernul Elveţiei a dispus activarea unei clauze prevăzute în Acordul cu Uniunea Europeană, care prevede introducerea, în mod temporar, a unor restricţii pe piaţa muncii elveţiană, pentru cetăţenii români şi bulgari.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Elveţia a eliminat, de la 1 iunie 2016, toate restricţiile pe piaţa muncii impuse cetăţenilor români şi bulgari, însă măsurile de limitare a imigraţiei pot fi reintroduse unilateral în cazul în care se constată un aflux de imigranţi din cele două ţări. „În cazul în care imigraţia din România şi Bulgaria va depăşi cu zece la sută media ultimilor trei ani, pe 1 iunie 2017 sau cel târziu pe 1 iunie 2018, Consiliul Federal va putea introduce noi restricţii pe piaţa internă a muncii, valabile până pe 31 mai 2019”, avertiza Guvernul de la Berna, în aprilie 2016.

În momentul aderării României şi Bulgariei la UE, Elveţia introdusese restricţii privind accesul cetăţenilor celor două state pe piaţa muncii, eliminate însă formal în iunie 2016. Elveţia nu este membră a Uniunii Europene, dar face parte din Zona Economică Europeană şi din Spaţiul european de liberă circulaţie Schengen.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close