Ex-ministrul pentru mediul de afaceri: Guvernul nu are bani pentru proiectele din Start-Up Nation

Guvernul nu are bani în acest moment pentru proiectele declarate câștigătoare în programul Start-Up Nation, fiindcă nu a existat o rectificare bugetară în luna august, susține Florin Jianu, președintele Consiliului Național pentru Întreprinderile Private Mici și Mijlocii (CNIPMMR), fost ministru pentru mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat, în Guvernul Grindeanu.

„Încep să mă îngrijorez, pentru că nu s-a făcut rectificare bugetară, iar programul Start-Up Nation este în continuare pe credite de angajament. Am acceptat acest lucru la începutul anului, când am creat programul, pentru că nu era logic și normal să încarci bugetul de stat cu credite bugetare, să blochezi aproape două miliarde de lei pe care nu-i foloseai decât în a doua jumătate a anului”, declară Florin Jianu (foto), citat de Agerpres.

Potrivit oficialului CNIPMMR, dacă această rectificare, care, de obicei, se făcea în august, nu a avut loc, ceea ce înseamnă că nu există bani, în acest moment, pentru plata proiectelor. „Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat ar trebui să spună zilnic și asumat câte proiecte sunt evaluate în acest moment, pentru că apar tot felul de cifre. Unii întreprinzători îmi spun că nici măcar nu au primit un semn în acest sens. De asemenea, ar trebui să existe pași asumați din partea Guvernului în ceea ce privește plățile, pentru că s-au semnat niște contracte, iar semnarea nu știm dacă a continuat. Nu avem un număr de contracte semnate în fiecare zi, nu am văzut proiecte demarate”, arată Florin Jianu.

Potrivit acestuia, o rectificare bugetară ar putea să aibă loc abia în octombrie. „Suntem deja la începutul lunii septembrie și am înțeles din surse neoficiale că rectificarea ar urma să fie undeva în octombrie. Nu s-a făcut una în august pentru că, probabil, ar fi trebuit să fie negativă. Noi nu credem că în octombrie rectificarea va fi pozitivă, pentru că, pe măsură ce timpul trece, de fapt se afundă într-un deficit tot mai mare. Au crescut salariile și pensiile, investițiile sunt la un minim istoric”, susține fostul ministru.

Rezultatele finale ale programului Start-Up Nation arată că au fost depuse 19.026 planuri validate, dintre care 8.600 ar intra la finanțare, potrivit Agerpres. Start-Up Nation are un buget de 1,7 miliarde de lei, pentru acest an, iar suma maximă pe care o poate primi o firmă este de 200.000 de lei.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close