Fără precedent: companiile românești, americane și germane fac un „apel la responsabilitate pentru România”

Comunitatea de afaceri reprezentată de AmCham Romania (Camera de Comerţ Americană în România), AHK (Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană), Confederaţia Patronală Concordia și RBL (Romaniaa Business Leaders) se declară „extrem de îngrijorată de asaltul asupra statului de drept, prin multiplele inițiative legislative de modificare a numeroase legi din diverse domenii, inclusiv a codurilor penale”.

Reprezentanții mediului de afaceri sunt surprinși de cascada de iniţiative legislative controversate aprobate astăzi în Parlament și consideră că ele pun România pe o traiectorie descendentă din punct de vedere social şi economic. „Motivarea acestor inițiative legislative este fără o logică fundamentată din punct de vedere economic și social, acestea fiind, totodată, în mod evident, partizane. Exemple precum cel privind anularea obligaţiilor de respectare a guvernanţei corporative de către companiile de stat lasă loc pentru abuzuri, politizarea managementului și lipsa de responsabilitate cu privire la folosirea fondurilor publice”, se arată în scrisoarea semnată de cele patru organizații.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

„Asistăm, în ultimele 18 luni, la o mobilizare fără precedent a decidenţilor în jurul unor teme periferice din punct de vedere al urgenţei şi importanţei pentru România şi români, în timp ce priorităţi naţionale, precum educaţia, sănătatea, infrastructura, nu au depăşit stadiul de <strategii de sertar>. Deşi aceste inițiative sunt argumentate la nivel declarativ prin grija faţă de cetăţean, de fapt, acestea adâncesc nesiguranţa cetăţenilor şi neîncrederea mediului privat”, continuă apelul transmis astăzi.

Este nedemn ca în anul Centenarului său prioritățile agendei publice şi legislative ale României să fie dominate de subiecte care pun în pericol prezentul şi viitorul său şi al românilor.

AmCham, AHK, Concordia și RBL consideră că insistenţa în direcţia modificărilor legislaţiei penale, în pofida valului de reacţii din partea societăţii şi a avertismentelor partenerilor internaţionali, creează un climat de neîncredere ce afectează obiectivele asumate ale României: să fie un partener de încredere al NATO și UE, să adere la OECD și să creeze bunăstare cetățenilor săi. „Aceste măsuri și modul în care ele sunt adoptate, în mod unilateral, erodează credibilitatea României, scad apetitul pentru investiții, cresc costurile pentru împrumuturile din sectoarele public și privat și, nu în ultimul rând, periclitează stabilitatea macroeconomică obținută cu mult efort”.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close