Farmacistă din Târgu Mureş, cu afaceri de un milion de euro: Marile lanțuri „sufocă” farmaciile independente

Mariana Moldovan, farmacista care deţine compania Novofarm, înfiinţată în urmă cu peste 25 de ani, vrea să menţină cifra de afaceri a companiei la acelaşi nivel din ultimii doi ani, când a înregistrat în jur de 4,4 mi­lioane de lei, şi spune că piața tot mai concurenţială, dominată de marile lanţuri, pune presiune pe farmaciştii independenţi.

Farmacia Novofarm a ajuns la trei unităţi, dintre care una este la sat, însă Mariana Moldovan nu se gândeşte la extindere. „Profesia mea este de farmacistă. După Revoluţie, a trebuit să ne privatizăm. Eram la o farmacie de comună şi am ales să preiau eu farmacia. În 1995 am achiziţionat Novofarm din Târgu Mureş. Era perioada în care nimeni nu cumpăra o farmacie, dar eu am văzut oportunitatea”, declară antreprenoarea din Târgu Mureș, pentru ZF.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Mariana Moldovan conduce Novofarm alături de Mihai Butnar. Anul trecut, business-ul s-a menţinut la acelaşi nivel cu rezultatele raportate în 2016 – 4,4 milioane de lei -, după ce în 2016 crescuse cu circa 25 la sută faţă de anul precedent. Novofarm are în prezent 30 de angajaţi. Mariana Moldovan se ferește să facă estimări pentru anul acesta, fiindcă nu ştie ce se va întâmpla după modificările salariale şi în contextul unei pieţe tot mai dificile. „Farmaciştii independenţi nu-şi mai prea permit să cumpere farmacii sau să-şi facă, pentru că nu sunt viabile şi nu pot ţine piept lanţurilor. Din păcate, proprietatea este o societate comercială şi a putut fi a oricui, iar oamenii de afaceri văd doar o afacere. Noi am cerut o protecţie a acestui domeniu, respectiv interzicerea reclamei la farmacii”, afirmă antreprenoarea din Mureș.

În mediul rural, acolo unde marii jucători nu au văzut potenţial pentru business-urile lor, o farmacie independentă funcţionează la limită, a observat Mariana Moldovan. Cererile de înfiinţare de farmacii noi în zona rurală au scăzut dramatic în ultimii patru ani, de la 482, în 2013, la 161, în 2017, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii. „Se observă la facultăţile de farmacie că încep să nu mai aibă concurenţi. La Târgu Mureş, la locurile cu plată n-au avut concurenţi, iar interesul scade. Viitorul farmaciei independente este în criză”, avertizează Mariana Moldovan.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close