Fermierii au la dispoziție 680 de milioane de euro, prin PNDR 2020

Din 3 mai, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) deschide sesiunile de primire a proiectelor de investiții, finanțate prin intermediul a 14 submăsuri din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 (PNDR 2020) pentru teritoriul național, dar și pentru zona ITI Delta Dunării.

Fondurile totale nerambursabile, disponibile solicitanților care doresc să obțină finanțare europeană, însumează 680,8 milioane de euro, dintre care 53,5 milioane sunt alocate investițiilor din zona ITI Delta Dunării. „În această perioadă, ne-am implicat la capacitate maximă pentru a pregăti toate etapele procedurale necesare deschiderii sesiunii de primire a proiectelor de investiții pentru toate submăsurile de finanțare din Program care se adresează beneficiarilor privați. Am dorit să lansăm toate aceste sesiuni, cu domenii de investiție diversificate, pentru a oferi tuturor celor interesați șansa de a dezvolta o investiție în mediul rural, cu fonduri din PNDR”, declară Adrian-Ionuț Chesnoiu, directorul general al AFIR.

Între 3 mai și 31 iulie, AFIR lansează sesiuni de primire a proiectelor pentru investiții în exploatații agricole și pomicole, sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale și pentru dezvoltarea fermelor mici, investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole, înfiinţarea grupurilor de producători în sectorul agricol și pomicol, investiții în exploatații agricole și pomicole în zona ITI – DD, sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale zona ITI – DD, sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici zona ITI – DD și investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole ITI – DD.

Între 3 mai și 31 octombrie, AFIR lansează și sesiunea de depunere a proiectelor pentru Schema de minimis „Sprijin pentru servicii de consultanță în vederea implementării proiectelor de investiții pentru procesarea și marketingul produselor agricole, în vederea obținerii de produse neagricole”, aferentă sM 4.2. Proiectele vor fi depuse online, pe pagina oficială de internet a Agenției, pentru toate submăsurile care se vor lansa în curând. Cei interesați să dezvolte investiții în domeniul agricol, pomicol și non-agricol, pot consulta Ghidul solicitantului pentru submăsurile amintite pe site-ul AFIR, la secțiunea Investiții PNDR.

Alocarea financiară stabilită pentru sM 4.1, disponibilă în sesiunea 2017, este de 185 milioane de euro, împărțită astfel: sectorul vegetal are alocate 79 milioane de euro, cel zootehnic are 60 milioane, zona montană dispune de 14 milioane, iar fermele de familie de 32 milioane. Pentru sM 4.1 ITI – DD, alocarea bugetară aferentă acestei sesiuni este de 33 milioane de euro, împărțită egal între sectoarele vegetal și zootehnic. Pragul minim de selecție pentru proiectele depuse pe sM 4.1 și pe sM 4.1 ITI – DD este de 25 de puncte.

Alocarea financiară disponibilă pentru Schema de minimis aferentă sM 4.2, în sesiunea din 2017, este de 12 milioane de euro. Sesiunea de depunere se adresează exclusiv beneficiarilor care au semnat contracte de finanțare cu AFIR, pe Schema de ajutor de stat GBER „Stimularea dezvoltării regionale prin realizarea de investiţii pentru procesarea și marketingul produselor agricole, în vederea obţinerii de produse neagricole”, aferentă sM 4.2, pentru proiectele depuse în sesiunea anuală continuă, din perioada august 2016 – ianuarie 2017.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close