Fondul de investiții Advent a plătit 1,9 miliarde de euro pentru Zentiva. Afacerea din România, estimată la 287 de milioane

Producătorul de medicamente Sanofi a finalizat vânzarea diviziei europene de medicamente generice Zentiva, cu operaţiuni şi în România, către Advent International, unul din cei mai mari investitori de capital privat din lume. Tranzacţia marchează revenirea fondului de investiţii pe piaţa locală, unde a mai deţinut Terapia, Labormed şi Regina Maria.

Cu sprijinul Advent International, unul dintre cele mai mari fonduri private equity din lume, Zentiva urmăreşte să-şi amplifice prezenţa în domeniul medicamentelor generice şi OTC, la nivel european şi în România. „Urmează o perioadă de dezvoltare accelerată pentru noi. Odată cu schimbarea acţionariatului, avem o direcţie clară de evoluţie, care valorifică deplin competenţele-cheie ale Zentiva. Am aliniat toate elementele de strategie, oameni, abilităţi şi resurse, pentru a ne concentra pe ceea ce ştim să facem cel mai bine. Vom oferi în continuare pacienţilor, medicilor şi sistemului de sănătate soluţii terapeutice moderne şi foarte accesibile”, a declarat Simona Cocoş, directorul general Zentiva România, pentru ZF.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Zentiva este unul dintre cei mai mari producători de medicamente din România, prin fabrica din Bucureşti, și deține o fabrică și la Praga. Cele două fabrici produc anual peste 350 milioane de cutii de medicamente. „Fabrica din Bucureşti produce fără întrerupere de 56 de ani, de la înfiinţarea sa în 1962. Nu s-a închis niciodată şi s-a dezvoltat continuu, în ultimii 20 de ani, graţie investitorilor săi privaţi. După privatizarea din 2000, fabrica a fost, practic, reconstruită de la zero, şi regândită după practicile de producţie moderne”, spune Simona Cocoș.

Zentiva are 750 de angajați în activitățile de producţie şi distribuţie din România. La nivel european, numărul lor este de 2.500, pe toate cele 25 de pieţe de pe continent pe care este prezentă. În România, preluarea Zentiva reprezintă cea mai mare tranzacţie din trimestrul al treilea al acestui an. Valoarea Zentiva SA România, fostul Sicomed, este estimată la 287 de milioane de euro.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close