Generația Millennials în România: tinerii caută companiile în care contează și doar un sfert își propun să câștige peste 3.500 lei

Doar 15,6 la sută dintre millennials sunt de părere că absolvenții de universitate din țară sunt pregătiți pentru viața profesională. Totuși, 75 la sută dintre studenții români își doresc să-și continue educația post-universitară, față de 39 la sută în Europa Centrală și de Est, arată raportul Deloitte – Primii pași pe piața muncii 2018.

Potrivit acestui raport – care descrie opiniile despre carieră, viață și educație a peste 5.700 de studenți și absolvenți de facultate de la universitățile de prestigiu, din 14 țări din regiune -, aproape 50 la sută dintre respondenții români privesc educația ca pe una dintre cele mai importante valori în viață. Când vine vorba de experiența în muncă, cele mai frecvente tipuri de experiențe selectate de studenții români sunt voluntariatul și posturile sau internship-urile  legate de domeniul în care studiază (57 la sută). 90 la sută dintre ei consideră că internship-urile oferă experiențe utile.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

„Studenții români nu se simt pregătiți sa înceapă o carieră profesională, întrucât consideră că educația primită nu îi ajută să răspundă provocărilor pe care le vor experimenta, iar acest fapt se poate vedea și în practică. Este esențial ca mediul de afaceri și cel academic să lucreze împreună cu studenții, pentru a înțelege de unde provine această insatisfacție. Este important să facem legătura dintre cele două lumi funcțională, astfel încât tinerii să se simtă mai pregătiți pentru muncă”, declară Alexandra Iorgulescu (foto), director de resurse umane Deloitte România.

În ce privește prioritățile, tinerii plasează pe primele locuri sănătatea și familia, urmate de educație (49,6 la sută) și munca (46,6 la sută). „Tinerii își doresc să facă parte din organizații conduse democratic, unde munca lor este apreciată, opiniile lor contează și unde pot face diferența. Angajatorii care reușesc să creeze acest context vor câștiga loialitatea și dedicația angajaților tineri și talentați”, adaugă Alexandra Iorgulescu.

În opinia respondenților români, prioritățile pe care liderul ideal ar trebui să le aibă sunt viitorul sustenabil al organizației (47 la sută) și creșterea și dezvoltarea profesională a angajaților (45 la sută). Similar colegilor lor din alte țări, atunci când își aleg locul de muncă, tinerii români prețuiesc, mai întâi de toate, oportunitatea de a se dezvolta și de a dezvolta competențe noi (59,7 la sută). Deși un salariu atractiv se situează pe locul al doilea, acest criteriu a fost selectat de numai 10,4 la sută.

Aproape jumătate dintre tinerii români (46,8 la sută) își doresc în primul rând să fie experți în domeniile în care activează, in timp ce 35,6 la sută își doresc să dețină poziții manageriale în viitor. Majoritatea respondenților își doresc să lucreze într-o mare corporație (43,6 la sută) și doar 17,3 la sută să aibă propria lor afacere.

Când vine vorba de salarii, tinerii din România par să valorifice mai mult oportunitatea de a lucra decât veniturile pe care le generează, întrucât numai 17,4 la sută au spus că doresc să câștige mai mult de 3.500 lei. Doar 8,1 la sută își propun să câștige mai mult de 4.500 lei, mulți dintre aceștia bărbați care planifică să devină manageri. Femeile însă se așteaptă la salarii mai mici, întrucât spun că vor să câștige până la 2..000 lei, pe când bărbații au selectat între 2.501-3.000 lei.

În mod surprinzător, când vine vorba de a se reloca în străinătate, doar puțin peste 50 la sută s-ar muta în altă țară, ușor sub media regională (56 la sută). Rezultatul este destul de surprinzător în contextul în care doar 7,1 la sută dintre participanții la studiu consideră că situația economică este pozitivă, mai puțin de o treime din media regională.

Pe baza rezultatelor studiului, Deloitte propune un profil al angajatorului „perfect” pentru tinerele talente, care va oferi leadership și îndrumare, democrație în luarea deciziilor, un context ce promovează spiritul de echipă, sarcini interesante și stimulatoare, un mediu relaxant, dezvoltare profesională continuă, o colaborare intensă cu universități și organizații studențești pentru a cultiva profesioniștii zilei de mâine și diverse medii de lucru în care generațiile pot învăța una de la cealaltă.

Detaliile complete pot fi accesate aici.

DESPRE DELOITTE

În România, serviciile sunt prestate sau susținute de Deloitte Audit, Deloitte Tax, Deloitte Consultanță, Deloitte Fiscal Representative, Deloitte Tehnologie, Deloitte GES Support Services și Deloitte Shared Services. Deloitte este una dintre cele mai mari companii de servicii profesionale de pe piața din România și prestează, în cooperare cu Reff & Asociații SCA, servicii de audit, servicii de consultanță fiscală, servicii juridice, servicii de consultanță și consultanță financiară, servicii de managementul riscului, soluții de servicii externalizate și consultanță în tehnologie și alte servicii adiacente, prin intermediul a peste 1.100 de profesioniști.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close