Guvernatorul BNR: 4 milioane de români între 15 şi 64 de ani nu au, nu caută un loc de muncă şi nici nu desfăşoară o activitate pe cont propriu

România se confruntă cu un deficit în creștere de personal cu pregătire înaltă, avertizează guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu. Populația inactivă însumează aproape patru milioane de persoane, care deși au vârsta necesară, nu muncesc, nu caută un loc de muncă și nici nu desfășoară o activitate pe cont propriu.

„Avem excedent de forță de muncă la primar și gimnazial, forța de muncă mai puțin pregătită. Un excedent de forță de muncă la categoria profesioniști există, dar el este în scădere. Totodată, avem un deficit în creștere a forței de muncă cu pregătire înaltă. Aceasta este cerută tot mai mult în România și este în creștere. Avem o populație inactivă de aproape patru milioane de persoane cu vârsta cuprinsă între 15 și 64 de ani, care, deși sunt în vârstă de muncă, nu au și nici nu caută un loc de muncă, dar nici nu desfășoară o activitate pe cont propriu”, declară Mugur Isărescu, citat de Agerpres.

Potrivit guvernatorului BNR, din această populație inactivă, doar zece la sută ar fi disponibilă să muncească, deși nu caută o slujbă. Jumătate dintre aceste persoane trăiesc în mediul rural, 46 la sută au doar studii gimnaziale, iar 50 la sută au studii liceale și postliceale sau o școală profesională. Dintre tineri, numai 80 la sută sunt la școală, iar ceilalți nu sunt implicați în nici o activitate.

Mugur Isărescu atrage atenția asupra faptului că se observă un anumit grad de tensionare pe piața muncii, care reprezintă o problemă structurală. „Se conturează o altă problemă serioasă, și anume un grad de tensionare a pieței muncii, pe care noi ne-am propus să-l analizăm. Nu este neapărat în ograda noastră, dar știm că o tensionare a pieței muncii înseamnă o problemă structurală pe piața muncii, care împinge salariile în sus. Deci, chiar dacă nu ai avea o politică salarială, să spunem stimulativă, salariile tot tind să crească datorită migrației, de exemplu, a faptului că omul, când vine din străinătate, vine cu alte pretenții, dar și din această tensionare”, explică Mugur Isărescu.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close