IKEA România: 75.000 de euro pentru proiecte de mediu și comunitate

Retailerul IKEA România lansează prima ediție a Fondului IKEA pentru Mediul Urban, cu valoare totală de 339.000 lei (echivalentul a 75.000 euro), în primul an.

Fondul va susține financiar, timp de trei ani, între trei și cinci proiecte, din București și Ilfov, în care să fie implicată comunitatea din apropierea magazinului IKEA Băneasa: protejarea resurselor naturale, educație și conștientizare, prevenirea și adaptarea la efectele schimbărilor climatice. Ideile de proiect pot fi trimise până pe 31 ianuarie, pe platforma programului. “O companie se poate dezvolta armonios doar atunci când reușește să creeze o diferență în bine în mediul și comunitățile în care își desfășoară activitatea. Sustenabilitatea pentru IKEA înseamnă să asigurăm bunăstarea economică și socială, cu efect net pozitiv asupra mediului înconjurător. Fondul IKEA pentru Mediul Urban vine ca un pas firesc înainte pentru a ne duce această misiune mai departe. Ne dorim să contribuim la schimbări concrete și să susținem proiecte inovatoare și creative, care să aducă beneficii reale generațiilor de astăzi și celor de mâine din comunitatea noastră”, declară Mircea Ilie, Sustainability Leader, IKEA România.

Fundația Comunitară București este partenerul IKEA România în lansarea Fondului IKEA Pentru Mediul Urban și în gestionarea procesului de selecție a proiectelor candidate. “IKEA este pentru noi unul din brandurile model în ceea ce privește sustenabilitatea și utilizarea responsabilă a resurselor. Ne bucurăm să lucrăm împreună pentru susținerea proiectelor de mediu, care cresc calitatea vieții pentru comunitățile locale implicate. Avem nevoie de proiecte bune de mediu ca de aer proaspăt, în orașul nostru aglomerat și poluat”, afirmă Alina Kasprovschi, director executiv, Fundația Comunitară București.

Potrivit Agenției Europene de Mediu, în jur de 75 la sută din populația UE trăiește în zone urbane. Există o presiune tot mai mare asupra mediului înconjurător din zona urbană și zonele limitrofe, precum trafic, restrângerea spațiilor verzi, poluare industrială și deșeuri. În România, zece la sută din întreaga populație are domiciliul în Capitală, adică aproximativ 1,8 milioane de oameni. În total, circa trei milioane de persoane lucrează în București, iar acest număr crește. Fondul va susține financiar proiecte ce oferă soluții sau încurajează oamenii să-și minimizeze impactul zilnic asupra mediului, prin utilizarea unor tehnologii și procese prietenoase cu mediul, în domenii precum eficiență energetică, energie din surse regenerabile, transport verde, utilizarea eficientă a apei, gestiunea eficientă a deșeurilor, reducerea poluării chimice, fonice și luminoase, biodiversitatea urbană. De asemenea, Fondul IKEA pentru Mediul Urban vizează inițiative care își propun să rezolve problemele legate de ecosistemele naturale și semi-naturale din zonele urbane și periurbane: limitarea reducerii suprafețelor, fragmentării și disfuncționalizării acestora.

Indiferent de problemele abordate, toate proiectele trebuie să aibă o componentă educațională, dar să aducă și beneficii sociale comunităților în care se desfășoară. Pot aplica organizații non-guvernamentale, neafiliate politic, sau echipe compuse din minimum trei persoane, constituite ca grupuri de inițiativă fără personalitate juridică, ce vor desfășura activitățile propuse în București sau județul Ilfov. Calendarul complet, criteriile de eligibilitate, procesul de selecție, precum și formularele de aplicație sunt disponibile pe site-ul fondului.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter